Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Διεκδικήσεις με... διαλείμματα

"Τέμπη: Νέο βίντεο-σοκ αμέσως μετά τη σύγκρουση των τρένων. Σκηνές χάους και ουρλιαχτά"


Κι όμως, δεν πρόκειται για διαφήμιση ταινίας φρίκης. Και δεν πρόκειται για τρέιλερ με τους πρωταγωνιστές, πανικόβλητους, να προσπαθούν να ξεφύγουν από κάποιον "Μανικό δολοφόνο με το πριόνι".


Πρόκειται για τίτλο σε "ειδησεογραφική" ιστοσελίδα. Όσο το ενδιαφέρον για το τραγικό δυστύχημα εξανεμίζεται, τόσο οι "δημοσιογράφοι" θα προσπαθούν να κρατήσουν αμείωτη την προσοχή του κοινού τους πουλώντας τους πόνο.
Κι αφού το γεγονός ως γεγονός δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούριο, θα πρέπει να ανακαλύψουν πιο ευφάνταστους τρόπους προσέλκυσης πελατών.
Και, δυστυχώς, πελάτες αυτής της στάθμης υπάρχουν και, μάλλον, είναι πολλοί. Άνθρωποι που διψούν για φρίκη, οδύνη, πόνο, δράμα, δάκρυ, κραυγές. Τάισέ τους με αυτά και θα τους έχεις ευχαριστημένους, ήρεμους, σε καταστολή.


Θα βγουν, βέβαια, στους δρόμους, ώστε να αποτελέσουν κομμάτι του έργου που εκτυλίσσεται, να εκφράσουν την οργή τους, να απαιτήσουν αλλαγές, να διεκδικήσουν... κάτι.
Αυτοί, βέβαια, δεν φταίνε για κάτι. Νερό για λειτουργιά. Φταίνε οι άλλοι και φταίνε για όλα.
Να υποθέσω ότι φταίνε "οι άλλοι" και για το βουνό από σκουπίδια που κάλυψε τον χώρο της συγκέντρωσης. Να υποθέσω ότι κάποιοι από αυτούς το ίδιο απόγευμα θα είχαν ραντεβού με τον βουλευτή της περιφέρειάς τους για "έλα μωρέ, μια εξυπηρετησούλα είναι". 

Κάποιοι από τους νέους που πήραν μέρος, γεμάτοι πάθος, θα έχουν ήδη ζητήσει ή πρόκειται να ζητήσουν από κάποιον φαρμακοποιό να τους δηλώσει θετικούς στην covid (ενώ σφύζουν από υγεία), ώστε να εξασφαλίσουν κάποιες μέρες απουσίας από το σχολείο χωρίς απουσίες. 

Και κάποιοι άλλοι στις επερχόμενες εκλογές θα ψηφίσουν με μόνο κριτήριο το ποιος θα τους τάξει τα περισσότερα επιδόματα, χρήματα, δηλαδή, που θα μπορούσαν να διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μεταφορών και την ασφάλεια του συνόλου.

Και εννοείται ότι οι περισσότεροι από εκείνους που πρόσφεραν αίμα με αφορμή το τραγικό συμβάν, θα το κάνουν και πάλι, όταν συμβεί κάτι άλλο εξίσου φρικιαστικό, γιατί γι αυτούς η προσφορά, η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, οι διεκδικήσεις, συνδέονται αποκλειστικά με τη φρίκη. 

Γίνεται με διαλείμματα, όπως και οι δίαιτες, άλλωστε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: