Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Η κουτσομπόλα και ο Αϊνστάιν

"Είναι η περιέργεια", είπε ο μαθητής, "που οδηγεί αρκετούς ανθρώπους στην παρακολούθηση πρωινών, μεσημεριανών και γενικά ριάλιτι τηλεοπτικών εκπομπών. Είναι η ανάγκη τους να μαθαίνουν, να ενημερώνονται. Είναι η διάθεσή τους να γνωρίζουν λεπτομέρειες της ζωής των άλλων. Οπότε είναι απόλυτα λογικό να έχουν τέτοια απήχηση τα συγκεκριμένα θεάματα και η επιλογή τους αυτή δεν δηλώνει χαμηλό επίπεδο καλλιέργειας και έλλειψη αισθητικής", ολοκλήρωσε γεμάτος αγωνία.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο άβολη στιγμή από εκείνη που με αναγκάζει, πολύ συχνά, να αντιπαρατεθώ σε επιλογές και αντιλήψεις του οικογενειακού περιβάλλοντος μαθητών μου. Γιατί η ένταση του συγκεκριμένου μαθητή να πείσει την ομήγυρη -προσωπικά πιστεύω τον εαυτό του- ότι η εμμονή με τηλεοπτικά, και όχι μόνο, σκουπίδια είναι φυσιολογική και καθόλου κατακριτέα στάση, δεν ήταν παρά η διάθεσή του να υπερασπιστεί επιλογές του περίγυρού του. Η γιαγιά του, η μαμά του, ο πατέρας του, οι θείες και οι θείοι του, οι κουμπάροι και μάλλον ο ίδιος τελικά, πιθανότατα σπαταλούν αρκετές ώρες της ημέρας με τη συντροφιά αυτών των εκπομπών και των celebritys πρωταγωνιστών τους.

Παρόλη την καλή διάθεσή μου, δεν μπορούσα να αφήσω τους μαθητές με την αίσθηση ότι τέτοιες επιλογές είναι ακίνδυνες και άσχετες με την ποιότητα της αισθητικής και του επιπέδου καλλιέργειας. Άλλωστε, το θέμα του "Λαϊκισμού" που αναλύαμε δεν μου άφηνε ιδιαίτερα περιθώρια επίδειξης της... καλότητας και υπομονής που, κατά τα άλλα, με διακρίνουν.

"Τι είναι αυτό που οδηγεί κάποιους ανθρώπους, και συνομηλίκους σας, να αναζητούν και συχνά να επιλέγουν μουσική διαφορετική από τα τσιρίγματα που ακούγονται στα πρωινάδικα και στα κλαμπάδικα;" ρώτησα τον υπερασπιστή της υποκουλτούρας.

"Μα, φυσικά, η περιέργεια." απάντησε.

"Για ποιον λόγο αρκετοί νέοι άνθρωποι αναζητούν πληροφορίες για τις εξελίξεις και τις μεταβολές, ώστε να διαφοροποιήσουν τις επαγγελματικές επιλογές τους από εκείνες των προηγούμενων γενιών και γενικότερα της μάζας;" εξέφρασα την απορία.

"Και πάλι είναι η ανάγκη να μάθουν και να ζήσουν καινούργια πράγματα, οπότε και πάλι η περιέργεια που τους χαρακτηρίζει.", δήλωσε.

"Ποιο ήταν και συνεχίζει να είναι το κίνητρο ανθρώπων για επιστημονική έρευνα που οδήγησε και συνεχίζει να το κάνει σε επιτεύγματα που μας απάλλαξαν από ασθένειες του παρελθόντος, που κατέστησαν την ενημέρωση, την επικοινωνία, τις μετακινήσεις μας πιο εύκολες, που μας έδωσαν γνώσεις και απαντήσεις που μας απάλλαξαν από δεισιδαιμονίες και μας πρόσφεραν δύναμη και ανεξαρτησία;", συνέχισα.

"Δεν χρειάζεται συζήτηση, η δύναμη της περιέργειάς τους.", τοποθετήθηκε με βεβαιότητα.

Νομίζω ότι ήδη έγινε αντιληπτό ποια ήταν η κατάληξη της κουβέντας μας. Συμφωνήσαμε ότι είναι, πράγματι, η περιέργεια το κίνητρο που μας οδηγεί στην αναζήτηση, στην ανάγκη να μάθουμε, να ενημερωθούμε, να μπούμε σε λεπτομέρειες -πραγματικές ή φανταστικές- της ζωής των άλλων ή γεγονότων και φαινομένων. 

Ναι, αλλά τι είναι εκείνο που καθιστά κάποιον/α καταπληκτικό/ή κουτσομπόλη/α και κάποια/ον άλλη/ον σημαντική επιστημόνισσα / επιστήμονα;*

Είναι το επίπεδο μόρφωσης και κυρίως καλλιέργειας και η ποιότητα της αισθητικής που χαρακτηρίζει και διακρίνει διαφορετικούς ανθρώπους. Κι αυτά εξαρτώνται από το περιβάλλον διαπαιδαγώγησης, από τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν και από εκείνες που είχαν τη θέληση να αξιοποιήσουν, από τη διάθεση για αναπαραγωγή συντηρητικών σχημάτων ή την όρεξη για αμφισβήτηση και εδραίωση νέων.

Ο καταπληκτικότερος κουτσομπόλης, λοιπόν, θα μπορούσε, υπό άλλες συνθήκες, να είναι ένας ακόμη Αϊνστάιν. Το περιβάλλον του, όμως, και κυρίως προσωπικές επιλογές και αντοχές τον περιόρισαν, τον εμπόδισαν, τον καταδίκασαν. Κι από την άλλη, ο Αϊνστάιν θα μπορούσε να είναι ο πιο υπεροχότερος κουτσομπόλης που ανέδειξε η ανθρωπότητα. Απλώς επέλεξε διαφορετική πορεία και πεδίο αξιοποίησης και έκφρασης της περιέργειάς του, δεν φοβήθηκε τις αποτυχίες και τα επικριτικά σχόλια του επιστημονικού κατεστημένου της εποχής του, προκαλώντας μια επιστημονική επανάσταση.


*Εκπληκτικό δείγμα χρήσης της γλώσσας με βάση τους κανόνες της πολιτικής ορθότητας!



Δεν υπάρχουν σχόλια: