Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Viral

Λοιπόν, κάθισα και το φιλοσόφησα το πράγμα. Για κάποιον περίεργο λόγο η φιλοσοφία πάει με το καθισιό, εξ ου και το «κάθισα και το φιλοσόφησα το πράγμα». Η καλή φιλοσοφία δεν γίνεται ούτε περπατώντας ούτε ξαπλώνοντας. Γι αυτό και υπάρχει διάκριση μεταξύ «αμπελοφιλοσοφίας», που σημαίνει τις βλακώδεις σκέψεις και τα αυθαίρετα συμπεράσματα, και της «φιλοσοφίας», η οποία μας βοηθάει να αντιληφθούμε τον κόσμο, τη ζωή και άλλα μεγαλειώδη θέματα.

Διαβάζοντας διάφορες θεωρίες, οι οποίες προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση που βιώνουμε και να αναδείξουν τις σκοτεινές δυνάμεις και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τα μέτρα αυστηρού περιορισμού και αναγκαστικής απομόνωσης, συνειδητοποιώ ότι καμιά τους διαθέτει έστω και ψήγματα λογικής. Είναι στο σύνολό τους ανυπόστατες, ανορθόδοξες, απλοϊκές και τελικά ηλίθιες.

Βγαίνουν κάποιοι και ισχυρίζονται ότι όλη η κατάσταση στήθηκε τεχνηέντως από άθεους, εχθρούς του χριστιανισμού, οι οποίοι βάλθηκαν να αφανίσουν τον Χριστό και την πίστη και τους χριστιανούς και την Εκκλησία και το ιερατείο και τα μανουάλια και τα αντίδωρα και άλλα σχετικά και άσχετα...
Πρόκειται, βέβαια, για μέγιστη ανοησία και δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος την τετράγωνη λογική του Σέρλοκ Χολμς για να το αντιληφθεί. Μπορεί και με τη λογική άλλου σχήματος να απορρίψει τη θεωρία ως πέρα για πέρα ηλίθια. 
Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, με την πάροδο του Πάσχα δεν θα έπρεπε να αρθούν, έστω σταδιακά, τα μέτρα; Δεν θα έπρεπε να βγουν αυτός ο συμπαθέστατος κύριος, ο Τσιόδρας, και ο άλλος ο πιο αγριωπός, ο Χαρδαλιάς, σήμερα και όλο χαρά να μας ανακοινώσουν ότι αφήνουμε πίσω μας την απομόνωση και επιστρέφουμε στην άθλια καθημερινότητά του ο καθένας; Έγινε κάτι τέτοιο; Όχι, βέβαια! Άρα τζίφος. Αν ο Χριστιανισμός ήταν ο στόχος, τα μέτρα θα είχαν αρθεί και απλώς θα θεσπιζόταν η επαναφορά τους κάθε Κυριακή, ώστε να εμποδίζεται η προσέλευση των πιστών στους ναούς. Από την άλλη, αν κάποιος είχε βάλει στόχο τους χριστιανούς και την Ορθοδοξία, για ποιον λόγο η καραντίνα επιβλήθηκε και σε κοινωνίες ισλαμικές και βουδιστικές και καθολικές και ινδουιστικές και ειδωλολατρικές και πάει λέγοντας; Ε;

Εξίσου ανόητη, όμως, είναι και η ιδέα ότι όλο αυτό στήθηκε για να μας ελέγξουν και να μας παρακολουθούν και να γνωρίζουν τις κινήσεις μας και άλλα τέτοια αντιδημοκρατικά. Μα, καλοί μου άνθρωποι, αν ήθελαν κάποιοι να ξέρουν πού είμαστε ανά πάσα ώρα και στιγμή, θα μας έβαζαν σε καραντίνα; Όχι, βέβαια, και πάλι. Θα μας άφηναν ελεύθερους, θα μας έδιναν και έξτρα δωρεάν megabytes για να ξεσκιστούμε στις selfie, μέρες που είναι. Και να η Μπούλα στο club και να ο Μπούλης στο σκυλάδικο και να ο Φλούφλης στη συνοικιακή καφετέρια με τα κολλητάρια και να η κυράτσα με φρεσκοβαμμένο και φρεσκοχτενισμένο μαλλί στην Ανάσταση και να ο Μπάμπης ο Σουγιάς αγκαλιά με τον οβελία και «να έτοιμο και φέτος το πασχαλινό τραπέζι» και να η τάδε με τα κουμπάρια στο δείνα μέρος και να χαρτί και καλαμάρι οι αυθόρμητες γνωστοποιήσεις και τα chek in και να τα chek out και δώστου φόρα παρτίδα η ζωή του καθενός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και τώρα; Τώρα τίποτα, κενό, μηδέν εις το πηλίκον. Και πώς να μην είναι έτσι; Καραντίνα γαρ. Κλειστά και τα κομμωτήρια, κλειστά και τα ξετριχάδικα και τα νυχάδικα και όλα εκείνα τα μαγαζιά που ειδικεύονται στην ομορφάδα μας. Και τώρα, πώς να αναρτήσει selfie η Φλούφλα με το μουστάκι που το στρίβει πλέον φέρνοντας ολίγον από Οδυσσέα Ανδρούτσο; Και πώς να εμφανιστεί η κυράτσα σε φωτογραφία που όλοι την ήξεραν για ξανθιά με μαλλί πράσο και τώρα θυμίζει κάτοικο της Μαύρης Ηπείρου; Και αυτή η θεωρία μπάζει από παντού και η κατάρριψή της δεν χρειάζεται περαιτέρω σπατάλη φαιάς ουσίας.

Όσο για την αντίληψη ότι όλο αυτό έγινε με αποκλειστικό σκοπό την υποταγή του ανυπότακτου πνεύματος των συμπατριωτών μας... Είναι μόνο για γέλια. Δηλαδή, ρε μάστορα, εσύ που το σκέφτηκες αυτό, κούρασες πολύ το μυαλό σου ή ήταν έμπνευση της στιγμής; Για να μας υποτάξουν εμάς τους επαναστάτες και τους απείθαρχους, έβαλαν σε καραντίνα τον κόσμο όλο; Μεγάλη η χάρη μας. Ξέρεις, όμως, πού μας έχουν γραμμένους οι δυνάμεις του ερέβους; Αν δεν το ξέρεις, ρώτα να το μάθεις αλλά προτείνω να παραμείνεις στην άγνοια και τη χαρά σου (μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι), γιατί η γνώση μπορεί να σε οδηγήσει σε βαθιά κατάθλιψη. Και ποια απειθαρχία μας να ζήλεψαν οι κακοί; Μήπως αυτή που συνδέεται με την οδηγική συμπεριφορά μας; Και ποιον βλάφτει αυτή εκτός από εμάς τους ίδιους; Σκοτωνόμαστε, λοιπόν, από μόνοι μας και αφανίζουμε αθώους συμπατριώτες μας, χωρίς καμιά βοήθεια από τα διεθνή κέντρα που «συνωμοτούν» εναντίον μας.

Δηλαδή, φτάνω στο σημείο να θεωρήσω πιο αληθοφανή μια θεωρία που να ισχυρίζεται ότι όλο αυτό το σκηνικό οφείλεται σε μια συνωμοσία των αμνοεριφίων (κάτι από τη Φάρμα των Ζώων του Όργουελ*) που βάλθηκαν να επαναστατήσουν κατά του απάνθρωπου(;) σφαγιασμού τους. Και τώρα που το καλοσκέφτομαι... Για ποιον άλλο λόγο τα μέτρα παρατείνονται μέχρι αρχές Μαΐου και αφού θα έχει παρέλθει και η Πρωτομαγιά; Και όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι για τα αμνοερίφια η Πρωτομαγιά δεν είναι επίσης η καλύτερή τους. Για σκεφτείτε το. Μωρέ, viral θα γίνει.


*Οι αναγνώστες δεν πρέπει να οδηγηθούν σε σύγχυση. Η φάρμα ήταν των ζώων και όχι του Όργουελ. Ο Όργουελ απλώς έγραψε το βιβλίο «Η φάρμα των ζώων» και άρα είναι ο συγγραφέας της και όχι ο ιδιοκτήτης της.




Δεν υπάρχουν σχόλια: