Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Δ Ι Ο Ρ Θ Ω Σ Ε Ι Σ

Παίρνοντας την απαραίτητη ημερήσια δόση ενημέρωσης εντόπισα σε άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» το εξής:
«Ποτέ μην αφήσεις μία σοβαρή κρίση να χαθεί… Είναι μία ευκαιρία να κάνεις τα πράγματα που θεωρούσες αδύνατα».
Αποδίδεται στον Ραμ Εμάνουελ, συνεργάτη του Μπαράκ Ομπάμα ως επικεφαλής του Λευκού Οίκου και, αν δεν κάνω λάθος, δήμαρχο πλέον του Σικάγου.

Σκέφτομαι ότι η συγκεκριμένη παρότρυνση απηχεί με απόλυτο τρόπο αυτό για το οποίο προσπαθώ (μάταια με την πλειονότητα) να πείσω τους μαθητές μου: Ότι είναι, δηλαδή, η κατάλληλη στιγμή για κάθε είδους διορθώσεις. Ότι έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το διάστημα της υποχρεωτικής απομόνωσης με πολλούς τρόπους. Ξεκούραση, ανανέωση, ενδοσκόπηση, ενημέρωση, ενασχόληση με ό,τι αδυνατούν να ασχοληθούν στην καθημερινότητά τους, καλλιέργεια, ανακάλυψη νέων ενδιαφερόντων, κάλυψη κενών..., η «αξιοποίηση» μπορεί να πάρει πολλές μορφές αλλά έναν και μόνο προσανατολισμό: να μας κάνει καλύτερους.

Στην μ.Κ.* εποχή πολλά θα έχουν αλλάξει. Εμείς -τουλάχιστον αρκετοί από εμάς- θα έχουμε αλλάξει. Ορισμένοι θα βγούμε καλύτεροι, πιο δυνατοί, πιο ήρεμοι, πιο ευαίσθητοι, πιο συνειδητοποιημένοι, πιο αισιόδοξοι, πιο ρεαλιστές, πιο υπεύθυνοι, πιο ελεύθεροι, πιο κοινωνικοί, πιο ώριμοι, πιο οργανωμένοι, πιο ανεκτικοί.
Κάποιοι άλλοι, δυστυχώς, πιο ευάλωτοι, πιο φοβισμένοι, πιο κακεντρεχείς, πιο καταπιεσμένοι, πιο πεσιμιστές, πιο αποξενωμένοι, πιο οργισμένοι, πιο απελπισμένοι, πιο εγωιστές, πιο παθητικοί, πιο εχθρικοί προς όλους και προς όλα.

Η καθημερινή επαφή με πολλά παιδιά μού δείχνει ότι σε μια περίοδο που για τους περισσότερους φαντάζει και τελικά θα είναι «χαμένος χρόνος», για κάποιους φαντάζει και τελικά θα είναι μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να επενδύσουν στην αυτοβελτίωσή τους.
Η πορεία του καθενός εξαρτάται από τις προσωπικές επιλογές του.
Το τέλος της απομόνωσης, μάλλον, θα είναι η στιγμή που ο καθένας απλώς θα μετρήσει τις ευκαιρίες που έχασε κι εκείνες που αξιοποίησε.
Σίγουρα δεν θα είναι η στιγμή για διορθώσεις.
Για αυτές θα είναι αργά...

*η εποχή μετά τον κορωνοϊό



Δεν υπάρχουν σχόλια: