Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Πιο Γρήγορα, Πιο Εύκολα, Πιο Πολλά!

Υπάρχουν δυο τρόποι για να διαπαιδαγωγεί κανείς τη νέα γενιά. Μπορεί να τη διαπαιδαγωγεί ουτοπικά ή μπορεί να το κάνει ρεαλιστικά. Ο πρώτος τρόπος την παραμικρή σχέση έχει με την πραγματικότητα και άρα είναι ξεκάθαρα ένας τελείως χαζός τρόπος διαπαιδαγώγησης. Ο δεύτερος συνδέεται άρρηκτα με την πραγματικότητα και άρα είναι ο λογικά αποδεκτός. Ο πρώτος εμποδίζει τους νέους να κατανοήσουν τις συνθήκες ζωής προκαλώντας τους ψευδαισθήσεις ως προς αυτές. Ο δεύτερος τους φέρνει σε επαφή με την πραγματικότητα και τους βοηθάει να συνειδητοποιήσουν όσα αργά ή γρήγορα θα βρουν μπροστά τους. Ο πρώτος δεν ωθεί τη νέα γενιά σε προσπάθεια και φυσικά δεν της προσφέρει το παραμικρό εφόδιο. Ο δεύτερος, αντίθετα, το κάνει.
Η κατάρρευση του κόσμου που γνωρίζαμε, οδήγησε στα γνωστά ... ελληνικά δράματα. Το σύγχρονο εθνικό δράμα έχει τίτλο «γενιά χωρίς μέλλον»! Μάλιστα, όσοι πρωταγωνιστούν στην ανάδειξή του είναι εκείνοι που «έσβησαν» το μέλλον αυτής της γενιάς. Δημοσιογράφοι που έπλεκαν εγκώμια στις κυβερνήσεις όταν αυτές διόριζαν ασύστολα, γονείς που απαιτούσαν και πρόσφεραν «τα πάντα» στα παιδιά τους, εκπαιδευτικοί που μοίραζαν απλόχερα μεγάλους βαθμούς για να αποφύγουν τη σύγκρουση με μια καλομαθημένη κοινωνία που είχε στρογγυλοκαθίσει στην καλοπέραση και την ευκολία.
Ανοησίες! Μπορούμε να μιλάμε για πολλούς «χαμένους νέους» αλλά σίγουρα όχι για «χαμένη γενιά». Όλοι αυτοί που προσπαθούν να μας κάνουν να δακρύσουμε δικαιολογούσαν τις επιλογές τους στηριγμένοι στο απλοϊκό «όλοι τα ίδια κάνουν» αλλά τώρα συνειδητοποιούν ότι, δυστυχώς γι αυτούς, κάποιοι έκαναν το διαφορετικό μέσα από συγκρούσεις και ρήξεις. Κάποιοι νέοι προετοιμάστηκαν ρεαλιστικά και είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Κάποιοι άλλοι οδηγήθηκαν σε ουτοπίες, τις οποίες ήδη παρακολουθούν να καταρρέουν. Γιατί μπορεί το να μεγαλώνει ένας νέος βουτηγμένος στην ουτοπία να είναι πιο ανόητο και από προεκλογικό λόγο υποψηφίου αλλά η ελληνική κοινωνία έδειξε έντονα τη σταθερή προτίμησή της στην απόλυτη και ξεκάθαρη ανοησία. Ένα μεγάλο ποσοστό νέων που αυτή την περίοδο τελειώνει το Λύκειο, φοιτά στο Πανεπιστήμιο ή βολοδέρνει στα λουσάτα καφέ όλο πόζα και ιδέα έχει μεγαλώσει χαμένο στο τρίπτυχο: «πιο γρήγορα, πιο εύκολα, πιο πολλά»!
Εκπληκτικό νόημα ζωής αλλά ταιριάζει μόνο στα μαρούλια. Τα φυτεύεις, τα ποτίζεις κι αυτά μεγαλώνουν αναμένοντας στωικά το ξεπάτωμά τους. Κάποιος να ειδοποιήσει επιτέλους αυτά τα παιδιά ότι η απλοϊκή ιδέα που τους καλλιέργησαν δεν ισχύει πλέον. Ο κόσμος στον οποίο ίσχυε έχει πεθάνει παρασύροντας και όσα τον χαρακτήριζαν. Με πιο απλά λόγια, αυτό σημαίνει: Παιδιά, παίξατε και χάσατε, γιατί δεν ποντάρατε στα σωστά σημεία. Όσα σας έταξαν απλώς δεν υφίστανται. Η «ευκολία» που περιμένατε πήγε περίπατο μαζί με το «γρήγορα» και το «πολλά». Τελείως μεταξύ μας, νομίζω ότι θα αργήσουν να επιστρέψουν, οπότε φάτε μόνοι σας και μην τους περιμένετε.
Εννοώ ότι παιδιά που απλώς έμαθαν να έχουν ό,τι επιθυμούσαν, που έπαιρναν μεγάλους βαθμούς χωρίς να προσπαθήσουν ποτέ και για τίποτα, θα έχουν ένα … τοσοδούλικο προβληματάκι. Γιατί όλο αυτό δε θα ήταν διόλου κακό, αν ο κόσμος παρέμενε στάσιμος, αν οι συντηρητικές και αντιπαραγωγικές επιλογές μας εξασφάλιζαν στο Δημόσιο την πολυτέλεια να παραμένει ένας μόνιμος, σίγουρος και διόλου απαιτητικός εργοδότης. Ωραίο παραμύθι αλλά έφτασε στο τέλος του. Τώρα τα καλομαθημένα που επένδυσαν στην ανόητη ευκολία του τίποτα και στην ανέξοδη παθητικότητα της άγνοιας βρίσκονται ξεκρέμαστα, οπότε κάποιος να βρεθεί να τα ... κρεμάσει.
Το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς θα πάνε χαμένοι δε σημαίνει, όμως, ότι θα παρασύρουν και τους υπολοίπους. Για αρκετούς είναι πλέον αργά. Ευτυχώς όχι για όλους. Είναι βλακώδες να μιλάμε για «χαμένη γενιά» και να εννοούμε ότι όλοι οι εκπρόσωποί της βράζουν στο ίδιο καζάνι. Αυτό θα ήταν παράλογο, πρωτίστως επειδή δεν υπάρχει τόσο μεγάλο καζάνι ώστε να χωρέσουν όλοι. «Δευτερίστως», επειδή η σημερινή νέα γενιά εκτός από καλομαθημένους μπούληδες, συμπεριλαμβάνει (το βεβαιώνω αυτό) και άξιους εκπροσώπους. Παιδιά που προβληματίζονται και προγραμματίζουν, που κοπίασαν και θα συνεχίσουν να το κάνουν, παιδιά που γνωρίζουν τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν, παιδιά που δεν παρασύρθηκαν στην εύκολη λύση του «τίποτα», σε ανούσιες αντιδράσεις και επιλογές, που διαθέτουν ήδη αξιόλογα εφόδια και πρόκειται να αποκτήσουν κι άλλα, παιδιά ώριμα και δυναμικά που δεν περιμένουν τίποτα έτοιμο, που ξέρουν ότι η επιτυχία δεν είναι εύκολη ούτε και γρήγορη, ζουν ανάμεσά μας. Ξέρουν ότι έχουν δικαίωμα να θέλουν «πολλά» ακόμα και «όλα» αλλά κανείς δε θα τους τα προσφέρει χωρίς ανταλλάγματα.
Αυτοί δεν έχουν την ψευδαίσθηση ότι η δουλειά είναι κάτι που τους περιμένει στο πιάτο σαν αχνιστό ντολμαδάκι. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τις δικές τους ευκαιρίες θα τις δημιουργήσουν οι ίδιοι και θα το κάνουν πολύ καλά. Τη στιγμή που οι περισσότεροι θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ για τη «χαμένη γενιά», κομμάτι αυτής της γενιάς θα τους διαψεύδει προχωρώντας δυναμικά και με πείσμα θα συνεχίσει να ονειρεύεται, να προσπαθεί, να σχεδιάζει και τελικά να πετυχαίνει. Στο κάτω κάτω αυτός δεν είναι ο ρόλος των νέων; Τώρα είναι η ευκαιρία να αναδειχτούν όσοι κοπίασαν και να πετύχουν εκεί που οι προηγούμενες γενιές απέτυχαν. Το εθνικό τρίπτυχο «πιο γρήγορα, πιο εύκολα, πιο πολλά» τα ... κακάρωσε. Ευτυχώς! Άλλωστε τους καλομαθημένους μπούληδες, που αδιαμαρτύρητα αφέθηκαν στην εύκολη λύση της ... φροντίδας όσων επέλεξαν να μην τους φέρουν σε επαφή με την πραγματικότητα, δεν τους συμπάθησα ποτέ!

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

poli aisiodoxo mou akougetai. nai simfono mazi sas alla eimai realistis kai fovamai gia to mellon. einai avevaio. sinexeia opou kai an vretho oloi lene na figoun sto exoteriko..... eimai triti likeiou kai exo agxothei me to mixanografiko to martio, ti gnomi exete esieis? na diloso paidagogika i politikwn mixanikwn proti epilogi? m aresei poli to epagelma tou politikou mixanikou apla fovamai oti i oikodomi den exei pia mellon ,,, oi anthropoi den exoun lefta na xtisoun spitia,,,, . Gia ta paidagogika pali den me sinarpazei toso poli alla skeftomai tin amesi epagelmatiki apokatastasi. eimai se dilima......

Σωτήρης Π. Ζάχος είπε...

Αγαπητέ ... Ανώνυμε,
Όσα απαισιόδοξα ακούει η γενιά σου για μαύρο μέλλον, για ανεργία και για καταστροφές χειρότερες κι από τον κατακλυσμό του Νώε δεν αποτελούν αποκλειστικά δικό σας προνόμιο. Κάθε νέα γενιά τα ίδια άκουγε και τα ίδια θα ακούει και στο μέλλον. Το κατεστημένο αγνοεί τα νέα δεδομένα, αδυνατεί να κατανοήσει την πραγματικότητα που διαμορφώνεται και, όπως είναι λογικό, φοβάται το άγνωστο καινούριο. Αυτή την άγνοια και το φόβο μεταδίδει στους νέους. Ευτυχώς υπάρχουν πάντα νέοι έτοιμοι για το μέλλον. Είναι ενημερωμένοι, έχουν κατανοήσει ποια εφόδια απαιτούνται και τα αποκτούν. Αν ανήκεις στη συγκεκριμένη κατηγορία και δεν έχεις την αίσθηση ότι ένα πτυχίο, ίσως και μεταπτυχιακό, είναι αρκετό για την επιτυχία, τότε αναμφίβολα να ακολουθήσεις το όνειρό σου. Παράλληλα να ενημερωθείς και για τους Μηχανολόγους αλλά και τους Ηλεκτρολόγους. Αυτές οι σχολές, όπως και οι Πολιτικοί Μηχανικοί, έχουν πολύ καλές προοπτικές. Αυτό δε σημαίνει ότι όποιος θα αποκτήσει πτυχίο σ' αυτές θα πετύχει αλλά ένα πτυχίο από αυτές τις σχολές συν τα υπόλοιπα εφόδια που απαιτεί η σημερινή αγορά είναι ικανά να εξασφαλίσουν ανοιχτούς ορίζοντες αποκατάστασης και δημιουργικότητας.

Άλλωστε και το Παιδαγωγικό που αναφέρεις δε νομίζω ότι ανοίγει πλέον προοπτικές άμεσης αποκατάστασης. Γενικά το Δημόσιο θα περιέλθει -καιρός ήταν- σε μαρασμό!

Ανώνυμος είπε...

eyxaristv gia th boitheia pisteyo oti to dimosio t paidagogika tha kratisoun gia merika xronia akomi omos kai ego auto skeftomai na akoloythiso ayto poy m aresei kai tha ta katafero.... tha to metanioso an diloso ta paidagogika eimai sigoyros..... !!! euxomai sinexesete n eiste aisiodoxos kai n voithate kai na empsixonete tous neous. h nea genia exei anagki apo tetoious aplous anthropous autoi einai sosta protipa kai oxi osa prospathoun na mas ipagoreusoun kapoioi,,,,

Ανώνυμος είπε...

aaaaaaaa episis nai dn aniko s autous pou pisteuoun oti ta ptixio tha m exasfalisei .... alla dn xero an eimai ikanos kai diatheto tn katallili prosopikotita kai dinamismo gia n epivioso stin agora... amfivallo gia tis koinonikes dinatotites pou exo... leo omos n t riskaro..

Σωτήρης Π. Ζάχος είπε...

Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να καταφέρεις να πετύχεις τα όνειρά σου. Αν συνεχίσεις να αγωνίζεσαι δε θα έχεις πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

poli oraia ta lete kurie Zaxo, alla giati afta ta paidia pou einai toso dinamika,eksipna ktl... xanontai mesa stin maza eno diaferoun toso poli apo aftin.

Giati den arpazoun tis eukairies pou dinontai gia na diakrithoun.

Prosopika pisteuo pos fovountai na diakrithoun gia na min petaxtoun sto peritherio.

Antithetos vlepo paidia pou den einai toso ikana oso ta proigoumena kai tha mporouses na xaraktiriseis kai anoita alla aftoi analamvanoun tis megales thesis.

Paradeigma alla dn milame gia neous ekei einai i eksousia.

Vlepoume anoitous na tis kuvernane!
Pou einai oi dinamikoi,eksipnoi k.t.l na paroun kapies thesis.
Einai krumenoi mesa sto Internet piso apo efimerides,BLOG ktl.
Sotiris S,K

Σωτήρης Π. Ζάχος είπε...

Μου είναι δύσκολο να διαβάζω ελληνικά με αγγλικούς χαρακτήρες!!!

Κανένα έξυπνο και δυναμικό παιδί δε χάνεται μέσα στη μάζα!
Κανένα έξυπνο και δυναμικό παιδί δε θα ασχοληθεί άμεσα με την πολιτική στις μέρες μας!
Κανένα έξυπνο και δυναμικό παιδί δεν κρύβεται στο internet κ.τ.λ.

Τα έξυπνα και δυναμικά (με αυτόν το συνδυασμό πάντα) παιδιά αυτή τη στιγμή αποκτούν ισχυρά εφόδια για το μέλλον, ετοιμάζονται για επιτυχία στις εξετάσεις τους ή ήδη βρίσκονται σε καλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αυτά τα παιδιά θα αποτελέσουν σύντομα στελέχη επιχειρήσεων, ερευνητές επιστήμονες ή θα δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Αυτό συνέβαινε σε κάθε εποχή και θα συνεχίσει να συμβαίνει!
Μάλλον βρίσκεσαι σε σύγχυση. Ένα καλό μυαλό που συνοδεύεται από συναισθηματική νοημοσύνη, στόχο, δομή και κοινωνικότητα δε θα πάει ποτέ χαμένο.

Υπάρχουν άτομα με καλό μυαλό αλλά χωρίς τα υπόλοιπα στοιχεία που, κατά πάσα πιθανότητα, θα πάνε χαμένα.
Υπάρχουν άτομα με υψηλή αυτοϊδέα, η οποία όμως καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά προσόντα τους, που απλώς σπαταλούν το χρόνο τους σε προβληματισμούς που δεν οδηγούν πουθενά.

Έξυπνος σε κάθε περίπτωση είναι εκείνος που πρώτα από όλα αναλαμβάνει τις ευθύνες του, είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, βλέπει τα κενά του και προσπαθεί διαρκώς για το καλύτερο.

Ανώνυμος είπε...

Το φυσιολογικό ειναι υπερεκτιμήμενο.