Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Βοήθειά μας

"... Να σας παρακαλέσω και να ζητήσω την προσευχή και τη νηστεία σας, ως δύο πράξεις πίστεως, έτσι ώστε να ελκύσουμε τη Χάρη και το Έλεος του Αγίου Τριαδικού Θεού για να δώσει λύση για την Ελλάδα μας. Εύχομαι να νικήσει η αλήθεια και η αγάπη Του.".

Με τον συγκεκριμένο τρόπο κλείνει την ανακοίνωση-διαμαρτυρία της υποψήφια, η οποία, ενώ πρώτευσε στις πρόσφατες εκλογές, εκπαραθυρώθηκε από το κόμμα της, ενόψει των εκλογών που πλησιάζουν. 

Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τα παράπονά του, να εντοπίζει, να γνωστοποιεί και να καταδικάζει αδικίες σε βάρος του και σε βάρος του... ελληνικού λαού. Αλλά, έχω την αίσθηση, ότι η εμπλοκή της θρησκείας στα πολιτικά πράγματα  αποτελεί την πιο χυδαία έκφραση λαϊκισμού. 

Η θρησκεία έχει αναλάβει να διαχειριστεί θέματα που συνδέονται με την μετά θάνατον πορεία μας ενώ η πολιτική καλείται να οργανώσει, να βελτιώσει και να διαχειριστεί τα εγκόσμια.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να αξιοποιήσουν την Πίστη των ανθρώπων για να εξυπηρετήσουν προσωπικά συμφέροντα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το έχουμε δει στο παρελθόν με ηγεμόνες που κυριάρχησαν ως εντεταλμένοι του Θεού. Συνεχίζουμε να το βλέπουμε στα θεοκρατικά καθεστώτα της Ανατολής. Το ζούμε, επανειλημμένα, στη χώρα μας με "κόμματα" που χρησιμοποιούν τη θρησκεία, ως μέσο εκμετάλλευσης της θρησκευτικής πίστης απλοϊκών ανθρώπων και αναρρίχησης στην εξουσία.

Το είδαμε να συμβαίνει με το κόμμα, τα μέλη του οποίου μπορεί να έχασαν, μεν, τις θέσεις τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο, εξασφάλισαν, δε, άλλες στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα. Η Ορθοδοξία κατείχε περίοπτη θέση στα συνθήματα του κόμματος, το οποίο είχε αναλάβει τη σωτηρία της πίστης και της πατρίδας μας από τους άπιστους ξένους. Βέβαια, στο όνομα της θρησκείας τα μέλη του μπορούσαν να ρίχνουν και μερικές... ιερές μπούφλες στους άπιστους εχθρούς. 

Η περιθωριοποίηση του συγκεκριμένου κόμματος άφησε ελεύθερο ζωτικό χώρο, τον οποίο έσπευσαν να καλύψουν άλλοι. Κάπως έτσι, είδαμε να καταλαμβάνει έδρανα της Βουλής κόμμα του οποίου ο αρχηγός διέθετε προς πώληση "ιδιόχειρες" επιστολές του Ιησού. Κι αντί οι "πιστοί" να καταδικάσουν, σύσσωμα, τη συγκεκριμένη ύβρη, τι έκαναν; Την αγκάλιασαν, την επαίνεσαν και την πριμοδότησαν με τις ψήφους τους.

Και, επειδή είναι "πολλά τα λεφτά Άρη", και οι πιστοί ιδιαίτερα εύπιστοι, οι διεκδικητές των ψήφων τους εμφανίζονται, ο ένας μετά τον άλλον, σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή. Κάπως έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στην κυρία, που βρέθηκε εκτός της πρώτης θέσης του ψηφοδελτίου του κόμματός της, να αποκτήσει βήμα αλλά και το δικαίωμα να εκπροσωπήσει τον λαό μας στη Βουλή. Με τη βοήθεια του Θεού, πάντα. Και τώρα, εκλιπαρεί και ζητά "την προσευχή και τη νηστεία μας, ως δύο πράξεις πίστεως, έτσι ώστε να ελκύσουμε τη Χάρη και το Έλεος του Αγίου Τριαδικού Θεού για να δώσει λύση για την Ελλάδα μας"

Να τα μας! Η λύση, μία και μοναδική, για τα δεινά της χώρας βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Μια προσευχή (αγνοώ ποια), μια νηστεία (δεν διευκρινίζεται πόσων ημερών) και τέλος τα καθημερινά, εγκόσμια βάσανά μας. Τώρα, για ποιον λόγο η ικεσία δεν περιλαμβάνει και μερικές γονυκλισίες, αδυνατώ να φανταστώ.

Και στις επόμενες εκλογές κάποιες χιλιάδες πιστών θα βρεθούν να ψηφίσουν την κυρία ή ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει. Άλλωστε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, σχετικά πρόσφατα, πίστεψαν και στήριξαν έναν άλλο θαυματοποιό, ο οποίος, με τρόπο μαγικό, θα μας απάλλασσε από τα απεχθή, επονείδιστα και αντιλαϊκά Μνημόνια. 

Βέβαια, και για να μην αφήσω την αίσθηση ότι όλα είναι τόσο μαύρα, θα πρέπει να εντοπίσω ένα ελπιδοφόρο στοιχείο. Κατά τον Μεσαίωνα έριχναν στην πυρά τους μάγους και -κυρίως- τις μάγισσες. Σήμερα, οι ψηφοφόροι "ρίχνουν στην πυρά" εκείνους που, τελικά, αποδεικνύεται ότι δεν διαθέτουν μαγικές ιδιότητες και λύσεις. Αν μη τι άλλο, δείχνει μια κάποια πρόοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: