Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

"Ένα Ελαφάκι για τον Κωστάκη"!!!


Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Τα ίδια και τα ίδια. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και καταντάει αφόρητα ανιαρή. Με πρωταγωνιστές ένα κράτος που βαδίζει από το κακό στο πολύ, μα πολύ χειρότερο. Με πολίτες(;) που επιζητούν εύκολες λύσεις. Με νέους που αξίζουν τον κόπο αλλά ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους και νέους που λένε ότι έχουν όνειρα αλλά δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να τα μετατρέψουν σε στόχους αγωνιζόμενοι γι αυτούς. Η καταστροφική μανία τείνει να αποτελέσει την κανονικότητα, ένα άγριο έθιμο πρωτόγονων ανθρώπων. Μια χώρα βαρβάρων που αγνοεί ακόμη και πώς να διεκδικεί. 
Έγραφα, λοιπόν, πριν αρκετά χρόνια για όλα αυτά. Μια δεκαετία μετά το παραμικρό δεν έχει βελτιωθεί.

Με έχει ξετρελάνει τον τελευταίο καιρό η διαφήμιση εταιρείας τηλεφωνίας με πρωταγωνιστή τον Άγιο των ημερών! Ο Άγιος Βασίλης, στον χώρο εργασίας του, ανοίγει γράμματα παιδιών προετοιμάζοντας τον σάκο του για τη μεγάλη μέρα της μοιρασιάς. Η έκπληξη για τον Άγιο έρχεται με το άνοιγμα της επιστολής του (κάθε) Κωστάκη. Ο Κωστάκης λειτούργησε σαν τον τρελό που του είπαν να χ… κι αυτός έκατσε και ξεκ… Το παιδί ζητάει τα αζήτητα. Απαιτεί χίλια δυο ψηφιακά καλούδια τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία ο Άγιος Βασίλης αγνοεί, αδυνατώντας και να τα διαβάσει σωστά. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ και με απόλυτη αυτοπεποίθηση αποφασίζει: «Ένα ελαφάκι για τον Κωστάκη».
Έχω την αίσθηση ότι η διαφήμιση φτιάχτηκε για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κάθε Κωστάκη αυτών των ημερών. Ο δε Κωστάκης των ημερών είναι ο κάθε τραμπούκος που πρόσφατα έκαψε, πλιατσικολόγησε, έσπασε, λεηλάτησε, τρομοκράτησε. Και το έκανε στο όνομα των ονείρων που «δεν πρόκειται να εκπληρωθούν». Δηλαδή, και για να καταλάβω, ο συγκεκριμένος Κωστάκης πού το ξέρει ότι δε θα βγει το όνειρο; Ποιος είναι; Ο Τζόσουα ή ο Χορταρέας είναι που το έχουν σπουδάσει κιόλας και άρα δικαιούνται να προβλέπουν; Γιατί δεν μπορεί, καλοί μου άνθρωποι, ο καθένας να βγαίνει και να παίρνει τη δουλειά των επαγγελματιών του κλάδου των προβλέψεων. Α όλα κι όλα, μια τάξη δε θα ήταν κακό πράγμα.
Σκέφτομαι και μπορεί να κάνω και λάθος: Βρε μήπως όλοι αυτοί οι καταστροφείς λειτουργούν σαν τον Κωστάκη της διαφήμισης; Τα θέλουν όλα αλλά τα θέλουν χωρίς προσπάθεια; Γιατί στα δεκαπέντε και στα δεκαέξι και στα δεκαεφτά σου έχεις όνειρα αλλά δεν μπορεί να γνωρίζεις απόλυτα την έκβασή τους, εκτός κι αν απλώς λες ότι έχεις όνειρα. Μπορείς να γνωρίζεις τις δυσκολίες, τις απαιτήσεις, ότι πρέπει να φτύσεις αίμα για να τα πετύχεις αλλά δεν ξεκινάς με τη βεβαιότητα της αποτυχίας. Κι αν έχεις μεγάλα όνειρα κι απαιτήσεις από τον εαυτό σου, στρώνεσαι στη δουλειά, προγραμματίζεις τις κινήσεις σου και δεν αφήνεις τις αμπελοφιλοσοφίες περί απάνθρωπου και άδικου και διεφθαρμένου και υποκριτικού συστήματος να σου τρώνε χρόνο και ενέργεια.
Έτσι κι αλλιώς, το σύστημα δε φτιάχνεται με καταστροφές και τρομοκρατία. Αντίθετα, οι πρόσφατες δραστηριότητες μιας μερίδας νέων φαίνεται να συσπειρώνουν την πλειονότητα των πολιτών σε συντηρητικά σχήματα και λύσεις και να δίνουν αφορμές για περισσότερη εξουσία, για εντατικοποίηση των ελέγχων, για πιο σκληρά μέτρα καταστολής. Ούτε λόγος να γίνεται για φιλελευθεροποίηση του συστήματος και για πορεία των λαϊκών και των μεσαίων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων προς το ριζοσπαστισμό. Ο φόβος ανέκαθεν εμπόδιζε την πρόοδο. Ποτέ δεν την ευνόησε.
Λοιπόν, οι Κωστάκηδες αυτού του κόσμου πρέπει να καταλάβουν μερικά πράγματα, αν και πιστεύω ότι ήδη τα γνωρίζουν αλλά τους είναι δύσκολο να τα αποδεχτούν, γιατί κάτι τέτοιο θα φανερώσει κάποια μικρά... κενά του χαρακτήρα τους και κάτι τέτοιο απαιτεί τεράστια αποθέματα δύναμης. Πολύ μεγαλύτερη από τη δύναμη που χρειάζεται για να σπάσεις μια τζαμαρία και να λυσσάξεις στο κλέψιμο. Πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν την εξαιρετική τύχη να είναι νέοι. Κι αυτό σημαίνει ότι όλες οι ευκαιρίες είναι μπροστά τους, όχι πίσω τους. Έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν για ένα καλύτερο σύστημα, για μια καλή δουλειά, για την τιμωρία των διεφθαρμένων, για τη βελτίωση των ίδιων, για την καρέτα - καρέτα (που είναι μια χελώνα), για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου (που είναι ένα τροπικό δάσος στον Αμαζόνιο), για το Χιονάνθρωπο των Ιμαλαΐων (που δεν ξέρω ακριβώς τι είναι), για την πραγματοποίηση των ονείρων τους.
Και όλα αυτά μπορούν να τα πετύχουν με έναν μόνο τρόπο. Με σκληρή προσπάθεια. Προσπάθεια που δεν μπορεί να ξεκινάει την τελευταία στιγμή κι όταν πια ο κόμπος φτάνει στο χτένι. Η χαλάρωση, η διασκέδαση, η αίσθηση ικανοποίησης είναι μικρά διαλείμματα της ζωής. Δυστυχώς, οι περισσότεροι Κωστάκηδες είναι θύματα της οικογένειας που τους τα έδωσε «όλα» ή που πάντα καταδίκαζε όσους τα είχαν «όλα» θεωρώντας αδικία η ίδια να μην έχει. Θύματα της εκπαίδευσης που τους πρόσφερε απλόχερα και χωρίς απαιτήσεις μεγάλους βαθμούς και εύκολη πρόσβαση στα επόμενα στάδια συγκαλύπτοντας έτσι τα κενά της. Θύματα του πολιτικού λαϊκισμού που γέμισε τη χώρα μας με ανάξιους φελλούς. Θύματα της τηλεοπτικής παραπληροφόρησης που τονίζει μόνο τα αρνητικά της εποχής, γιατί αυτά πουλάνε περισσότερο στα σχιζοφρενή ραπανάκια που συνεχίζουν να την παρακολουθούν.
Με αυτά και με αυτά, έφτασαν οι Κωστάκηδες να πιστεύουν ότι μπορούν να εκπληρώσουν «όνειρα» στέλνοντας... γράμμα στην κοινωνία, σαν αυτή να είναι ο Άγιος Βασίλης. Κάθονται και οργανώνουν μακροσκελείς λίστες με τα «θέλω» τους και περιμένουν παθητικά τη μοιρασιά. Κάποιος πρέπει να αποκαλύψει επιτέλους (ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής ορθότητας) σε αυτά τα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υφίσταται, έστω κι αν τους διαλύσει το όνειρο. Κι αν υπάρχει, δεν είναι για πολλά πολλά. Γιατί και η κοινωνία, απέναντι στον κάθε Κωστάκη που απλώς θέλει αλλά δεν παλεύει γι αυτό, αποφασίζει ό,τι και ο Άγιος Βασίλης της διαφήμισης: «Ένα ελαφάκι για τον Κωστάκη». Τα υπόλοιπα ο κάθε Κωστάκης πρέπει να παλέψει για να τα αποκτήσει.



7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

έστω ότι...
είναι 45 χρονών
παντρεμένος με ένα παιδί
παίρνει 800 ευρώ το μήνα
και πληρώνει ενοίκιο
τώρα αυτός ζεί?
αν θα βγεί έξω και αρχίσει να τα σπάει... θα τον πείτε κακό
ευτυχώς για σας πιστεύει στη μετενσάρκωση.
.
.
εγώ είμαι 29 ετών
ανύπαντρος
και καλά αμοιβόμενος
δε ζω στο νοίκι
ούτε πιστεύω
στη μετενσάρκωση
αλλά για τον παραπάνω
άγνωστο
θα βγώ και θα τα σπάσω!
Ιάσονας

Σωτήρης Π. Ζάχος είπε...

Ιάσονα,
α) Κανέναν δε θα χαρακτήριζα κακό στα σοβαρά! Χαρακτηρίζω κάποιους απολίτιστους και κάποιους άλλους πολιτισμένους. Κακός δεν υπάρχει!
β) Το να είναι κάποιος 45 χρόνων δεν είναι επιλογή!
Το να είναι κάποιος παντρεμένος είναι επιλογή!
Το να έχει κάποιος ένα ή και περισσότερα παιδιά είναι επιλογή!
Το να παίρνει κάποιος 800 ευρώ το μήνα για μεγάλο διάστημα, θεωρώ ότι, σε μεγάλο βαθμό, είναι επίσης επιλογή!
γ) Εκείνοι που βγήκαν και τα έσπασαν πρόσφατα δεν ήταν 45 αλλά 15, 16 και 17 περίπου. Ανάμεσά τους και ορισμένοι μαθητές μου με τους οποίους είχα αρκετές συζητήσεις.
δ) Όλοι αυτοί που βγήκαν και τα έσπασαν για να δείξουν την οργή τους και για να ... βελτιώσουν το μεγάλο κόσμο μας, φαντάζομαι ότι με παρόμοιες μεθόδους βελτίωσαν ήδη το μικρόκοσμό τους (οικογένεια, σχέσεις...). Αν έχουμε τέτοια παραδείγματα (βελτίωση και φιλελευθεροποίηση δυναστικών οικογενειών με βανδαλισμούς και καταστροφές του σπιτιού), τότε κι εγώ δηλώνω υπέρμαχος της καταστροφής και του πλιάτσικου.
ε) Κλείνω με μια υπόθεση: Έστω ότι είναι 45 χρόνων, συζεί με τη σύντροφό του, έχει ένα παιδί, παίρνει 4.500 € το μήνα αλλά εργάζεται 12 και 14 ώρες την ημέρα. Εργάζεται 6 και κάποτε 7 μέρες την εβδομάδα. Τώρα αυτός ζει;

Πόσοι είναι έτοιμοι για τέτοιο πρόγραμμα;;;

Ανώνυμος είπε...

Αν στο κλουβί σας που κάγκελα του έχει τη γύρω φτώχεια... κάθεστε στη μέση με τα χρήματά σας, την οικογένειά σας και τα καλούδια σας σε μια business πάνω στα κουφάρια των υπολοίπων...

και τους θεωρείτε απολίτιστους...

είστε πολύ πιο απολίτιστος!

Σωτήρης Π. Ζάχος είπε...

Ανώνυμε (;),
φαντάζομαι ότι για κάποιους είμαι εγώ ο απολίτιστος. Είναι βέβαιο ότι τα κριτήρια διαφέρουν. Άλλωστε ο καθένας χρειάζεται πάντα κάποιον πιο απολίτιστο από τον ίδιο, ώστε να νιώθει ... πολιτισμένος.
Οι Ευρωπαίοι θεώρησαν κάποτε απολίτιστους τους Ινδιάνους και τους αφάνισαν. Οι Αμερικανοί θεώρησαν απολίτιστους τους μαύρους και τους εκμεταλλεύτηκαν, τους βασάνισαν, τους θανάτωσαν. Αρκετά έθνη θεώρησαν απολίτιστο το γειτονικό έθνος τους κι έκαναν πόλεμο μ' αυτό προκαλώντας θάνατο και καταστροφή.

Αν η βία, η καταστροφή, ο βανδαλισμός που προκάλεσε μια μερίδα νέων πρόσφατα είναι πολιτισμός, τότε δηλώνω ξεκάθαρα ότι θέλω να ανήκω στους απολίτιστους.

Αν, όμως, πολιτισμός είναι όλοι εκείνοι οι νέοι που έχουν (πραγματικά) όνειρα, οι νέοι που κατέβηκαν στους δρόμους δηλώνοντας δημοκρατικά την παρουσία τους, οι νέοι που θυσιάζουν πράγματα σήμερα για το καλύτερο αύριο, οι νέοι που δε θέλουν απλώς να αντιδράσουν αλλά διατυπώνουν λόγο και προτάσεις, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τότε θέλω να ανήκω στους πολιτισμένους.

Αν κάποιος αλλάξει τον κόσμο, δε θα το πετύχει με την καταστροφή. Είναι πολύ ορατός εχθρός και το σύστημα διαθέτει άμυνες γι αυτούς.

ΥΣ. Η ανωνυμία στο Διαδίκτυο θυμίζει λίγο από κουκουλοφόρους. Για ποιο λόγο να φοβάται κάποιος να εκφραστεί ελεύθερα;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ απολίτιστε,

Καμία αλλαγή σε οποιοδήποτε σύστημα δεν έγινε με ευχολόγια μοιρολατρών. Πάντα όλα τα συστήματα ονόμαζαν τους επαναστάτες απολίτιστους, κλέφτες, βίαιους, βρωμιάρηδες κλπ. Κάθε σύστημα προσπαθούσε πάντα να καταστείλει άμεσα κάθε επανάσταση. Όποια και να δείτε Ελληνική, Γαλλική, Ρωσική, Αμερικάνικη, Κουβανέζικη, Ινδική κλπ.

Είναι δυνατόν σήμερα, που μετράμε και τον πρώτο (επίσημο) νεκρό αυτής της κρατικής τρομοκρατίας, εσείς να είστε τόσο χαρούμενος με την "άμυνα" όπως ονομάζετε τέτοια καταστολή;

ΥΓ.
Δεν ξέρω αν στο μικρό σας κόσμο έφτασε ότι επιτέθηκαν στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα και την τύφλωσαν με βιτριόλι, όπως και να έχει το παρακάτω ίσως ταράξει λίγο το όνειρό σας:

Στη χώρα μας οι πολίτες τρομοκρατούνται καθημερινά από σωρό παραβιάσεων βασικών ελευθεριών τους - όχι μόνο της έκφρασης όπως τόσο αφελώς αναρωτιέστε.

Κομπιναδόρος είπε...

Στον/ην από πάνω μου

Αυτό που έγινε ονομάζεται επανάσταση? Όλοι αυτοί που είναι «σκασμένοι» από το σύστημα κτλ «σκάνε» μόνο για 2 μέρες? Τώρα δεν είναι πλέον σκασμένοι? Πού είναι τώρα? Τι επανάσταση 2 ημερών είναι αυτή? Γιατί δεν είναι έξω για να «επαναστατήσουν» ? Τι σκατά! Τώρα όλα έφτιαξαν μετά τα επεισόδια?

Όπως λέει και ένας καθηγητής του σχολείου μου: «δεν φτάνουν μόνο τα καλάσνικοφ(είδος όπλου), θέλει και ιδεολογία.» αυτοί τι ιδεολογία έχουν? Είναι αναρχικοί, κατά των «μπάτσων» και κατά του κράτους. Δεν σκέφτονται όμως πως αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί δε θα χρειαζόμασταν «μπάτσους» για να επιβάλουν την τάξη ούτε κράτος να μας κατευθύνει . δίνουν στους «μπάτσους» λόγω ύπαρξης. Αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά πως δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς αυτούς.

Πέρα από αυτό. τι πίστευαν πως θα πετύχουν με αυτό? ο κ. Ζάχος είπε: «Αν κάποιος αλλάξει τον κόσμο, δε θα το πετύχει με την καταστροφή. Είναι πολύ ορατός εχθρός και το σύστημα διαθέτει άμυνες γι αυτούς.» τα λέει όλα


«Στη χώρα μας οι πολίτες τρομοκρατούνται καθημερινά από σωρό παραβιάσεων βασικών ελευθεριών τους - όχι μόνο της έκφρασης όπως τόσο αφελώς αναρωτιέστε.»
Και τι προτείνεις? Επειδή τρομοκρατούν αυτοί να τρομοκρατούμε κι εμείς? Μα τότε θα γίνουμε ίδιοι με αυτούς. Τότε θα πρέπει να διαδηλώνουμε και κατά του ίδιου μας του εαυτού.

Και τώρα σας έγραψα μια έκθεση :P

Σωτήρης Π. Ζάχος είπε...

Αγαπητέ SpAdE,
δε χρειάζεται να γράψω ότι συμφωνώ μέ όσα έγραψες. Εννοείται ότι ξεκαθάρισα τη θέση μου απέναντι στη βία και το πόσο αυτή (δεν) μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση των ανατρεπτικών αλλαγών που χρειαζόμαστε.
Για το τι είδους "επανάσταση χρειαζόμαστε" γράφω αναλυτικά στην ανάρτηση που θα "ανεβάσω" σύντομα.
Απλώς αρκετοί νέοι επιθυμούν να βιώσουν τη φαντασίωση ότι συμμετείχαν σε μια ... "επανάσταση", ώστε να τη διηγούνται "αύριο" στα παιδιά ή στα εγγόνια τους (όταν, δηλαδή, τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα τους θεωρούν κατεστημένο. Τους φαντάζομαι τότε να αντιδρούν ως εξής: "Εγώ κατεστημένο; Ξέρεις τι έκανα εγώ όταν ήμουν στην ηλικία σου";;;

Πάντως, και με αφορμή παρατήρησή σου, η πρόσφατη "επανάσταση" διεκδικεί θέση στα ρεκόρ Γκίνες ως η πιο σύντομη επανάσταση της ανθρώπινης ιστορίας!