Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Η Κίνα


Η Κίνα είναι θαυμαστό και συνάμα ωραίο πράγμα! Και συμβαίνει αυτό για πολλούς και διαφόρους λόγους.
Ο πληθυσμός της, αποτελούμενος από 1.306.313.812 κατακίτρινους κατοίκους και η έκτασή της, αποτελούμενη από 9.596.960 χλμ² διαφόρων χρωμάτων, από μόνα τους είναι στοιχεία ικανά να προκαλέσουν επιφωνήματα έκπληξης του στιλ: «Ω! Τι μεγάλη και πολυπληθής και πόσο κίτρινη χώρα»!
Το ότι υπήρξε η γενέτειρα του Κομφουκίου είναι ένα ακόμη συστατικό στοιχείο που την καθιστά θαυμαστό και συνάμα ωραίο πράγμα, γιατί ως γνωστόν ο αξιαγάπητος κ. Κομφούκιος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Κινέζους αλλά και παγκόσμιους διανοητές και φιλοσόφους η διδασκαλία του οποίου επηρέασε βαθύτατα τον τρόπο ζωής και σκέψης της Ανατολικής Ασίας -κάτι που δεν ξέρω αν πρέπει να λογίζεται στα … δυνατά σημεία του, αν κρίνουμε από τα αρκετά φαιδρά που συμβαίνουν στην περιοχή σήμερα. Στο μεγάλο αυτό φιλόσοφο πάντως αποδίδονται δεκάδες γνωμικά και παροιμίες που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα ποικιλοτρόπως. Ενδεικτικά αναφέρω το «είπαν στον τρελό να χ…, κι έκατσε και ξ…» ή το εμπνευσμένο «τον κ… σου βάζεις μάγειρα, σ… σου μαγειρεύει» καθώς και το άφταστο «χ… η φοράδα στ’ αλώνι» απόψεις, οι οποίες αναντίρρητα περικλείουν ιδιαίτερη σοφία και διαμόρφωσαν την πνευματική και ηθική πορεία του παγκόσμιου πολιτισμού!
Όμως η θαυμαστότητα και η ωραιότητα της Κίνας δε συνίστανται αποκλειστικά στην πολιτιστική προσφορά της. Όχι! Η συγκεκριμένη μεγάλη και κατακίτρινη ασιατική χώρα καταφέρνει και συνδυάζει με έναν πραγματικά δαιμόνιο τρόπο ένα πλήθος υπέροχων και συνάμα δημοκρατικών αντιφάσεων. Η Κίνα είναι μονοκομματική σοσιαλιστική δημοκρατία, με το Κομμουνιστικό Κόμμα να έχει την απόλυτη εξουσία (Βικιπαίδεια). Μάλιστα! Αυτό συμβαίνει στην Κίνα και μου φαίνεται απολύτως λογικό και απορώ πώς και άλλοι λαοί με δημοκρατικές ευαισθησίες δεν ακολουθούν το παράδειγμά της! Γιατί αν πιστεύατε ότι η δημοκρατία είναι συνώνυμη του πολυκομματισμού, είστε τραγικά και αξιολύπητα γελασμένοι! Σε αντίθεση με την κρατούσα αλλά δεδομένα ανόητη και αδικαιολόγητη άποψη, οι Κινέζοι δίνουν έναν άλλο ορισμό στη δημοκρατία που καμιά σχέση δεν έχει με τον ορισμό που έδωσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, οι οποίοι κατά πως φαίνεται δεν κατάλαβαν ποτέ τι ακριβώς είχαν ανακαλύψει!
Φαντάζομαι ότι αφού η δημοκρατία στο μυαλό των Κινέζων είναι ταυτισμένη με το μονοκομματισμό, η δικτατορία θα είναι συνυφασμένη με τον πολυκομματισμό, τις ελεύθερες εκλογές και τη συμμετοχή όλων στα κοινά! Το καταλάβατε; Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν έχετε εντρυφήσει στην ανατολίτικη φιλοσοφία! Αυτή η προσέγγιση θεωρώ ότι είναι και η αιτία της χαράς που αποπνέουν οι περισσότεροι Κινέζοι που βλέπουμε σε ταινίες ιδιαίτερα παιδαγωγικού περιεχομένου αλλά και σε ντοκιμαντέρ, οι οποίοι μάλλον σκέφτονται πόσο τυχεροί είναι που ζουν σε μια από τις ελάχιστες δημοκρατίες του κόσμου.
Η Κίνα είναι θαυμαστό και συνάμα ωραίο πράγμα και επειδή έχει καταφέρει, με τον ίδιο αξιοθαύμαστο και ιδιαίτερα λογικό τρόπο, να δώσει ένα εξαιρετικά ζουμπουρλούδικο περιεχόμενο στον κομμουνισμό ανατρέποντας κάθε θεωρία που έχει διατυπωθεί μέχρι στιγμής για τη συγκεκριμένη και πολύπαθη ιδεολογία. Το κομμουνιστικό καθεστώς της, λοιπόν, έχει αναπτύξει οικονομικές δομές οι οποίες τείνουν προς το σύγχρονο φιλελευθερισμό!!! Ωραίο κι αυτό και ιδιαιτέρως διδακτικό για τους εγχώριους κομμουνιστές που άλλο δεν έχουν παρά να καταδικάζουν σε κάθε ευκαιρία τον καπιταλισμό και το φιλελευθερισμό. Έχω την αμυδρή υποψία ότι ο κ. Μαρξ βλέποντας κάτι τέτοια θα νιώθει ρίγη υπερηφάνειας για την εξέλιξη της θεωρίας του και τον εναλλακτικό τρόπο εφαρμογής της! Μα δεν είναι υπέροχα ευφυής και ανυπέρβλητα πρωτότυπη η σύλληψη της κινεζικής ηγεσίας; Σου λέει, αφού δεν μπορούμε να παίξουμε εκτός έδρας με τον καπιταλισμό επιβάλλοντας παγκοσμίως την κομμουνιστικοδημοκρατική θεώρησή μας, θα τον φέρουμε εδώ και θα τον αντιμετωπίσουμε εντός έδρας μακροπρόθεσμα!
Και βέβαια, όπως θα περίμενε κάθε λογικός άνθρωπος από μια δημοκρατική χώρα, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ισχύει ακόμη και σήμερα και μάλιστα τιμάται δεόντως η θανατική ποινή. Και μη βιαστεί κανείς να βγάλει κακεντρεχή συμπεράσματα του τύπου «η θανατική ποινή δε συνάδει με τη δημοκρατία»! Συνάδει και παρασυνάδει. Και παρασυνάδει επειδή και οι πρόγονοί μας -εμπνευστές της Δημοκρατίας- ταύτισαν το επίτευγμά τους με τη συγκεκριμένη και εξαιρετικά ανθρωπιστική ποινή. Δηλαδή, τι παραπάνω είχαν οι πρόγονοί μας που καταδίκασαν το Σωκράτη να πιεί το κώνειο που από γεύση δε λέει και πολλά; Ε, τι είχαν; Και μην πει κανείς ότι δική μας είναι η δημοκρατία κι ό,τι θέλουμε την κάνουμε, γιατί άμα μπορούμε εμείς να την κάνουμε ό,τι θέλουμε, η ισότητα και η δικαιοσύνη επιβάλλουν και ο κάθε άλλος, άρα και ο κατακίτρινος Κινέζος, να την κάνει ό,τι θέλει!
Η Κίνα είναι θαυμαστό και συνάμα ωραίο πράγμα και φιλεύσπλαχνο κι αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που διαχειρίζεται την κατάσταση στο Θιβέτ. Ορισμένοι αδαείς θεωρούν την Κίνα ιμπεριαλιστική δύναμη χωρίς να σκεφτούν τα αυτονόητα. Μα η Κίνα ψυχικό κάνει στο Θιβέτ, το οποίο και πήρε εδώ και πολλά χρόνια υπό την προστασία της. Αν κάποιοι νομίζουν ότι στο Θιβέτ και τους κατοίκους του ασκείται βία και τρομοκρατία είναι βαθιά νυχτωμένοι και κακοί και ζηλόφθονες. Όποιον Θιβετιανό κι αν ρωτήσεις άλλωστε θα καταλάβεις το μέγεθος της ευγνωμοσύνης του προς τους Κινέζους απελευθερωτές και σωτήρες, δηλαδή το αυτονόητο. Τώρα, αν εμφανίζονται ορισμένοι παρανοϊκοί και αγνώμονες στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για να εκφράσουν την αντίδρασή τους σε όσα συμβαίνουν, τι να πω! Οι άνθρωποι μάλλον παίρνουν ληγμένα και δεν ξέρουν τι τους γίνεται και δεν μπορούν να εκτιμήσουν τα οφέλη που απορρέουν από την κινεζική προστασία που έχει επιβληθεί με δημοκρατικότατο τρόπο στο Θιβέτ.
Η Κίνα είναι θαυμαστό και συνάμα ωραίο πράγμα και επειδή έχει με την ελευθερία και τα δικαιώματα μια πολύ ιδιότυπη σχέση. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε άλλη δημοκρατική κοινωνία! Και με εκνευρίζουν φρικτά οι κραυγές ορισμένων ανίδεων που θεωρούν κακό πράγμα τον περιορισμό της ελευθερίας πρόσβασης στο Διαδίκτυο που ισχύει στην Κίνα. Δηλαδή, άνθρωποί μου είναι καλύτερα εδώ που το Διαδίκτυο έχει γίνει «μπάτε σκύλοι αλέστε…»; Ε, είναι καλύτερα; Και μετά μας πειράζουν οι απειλές και οι εκβιασμοί που προέρχονται από διάφορα blogs και εκτοξεύονται εναντίον δικαίων (απαράδεκτα άδικο) και αδίκων (εξαιρετικά δίκαιο); Ή μήπως θα περίμενε κανείς από ένα λαό με τόσο πανάρχαιες πολιτιστικές αρχές, οργανωτικό πνεύμα και προγραμματισμό να αφήνει τα κατακίτρινα παιδάκια του να ξημεροβραδιάζονται μπροστά σε μια οθόνη και να εθίζονται και να παραμελούν τα μαθήματά τους και να γίνονται θύματα παιδικής πορνείας και να τους πετάγονται τα μάτια έξω και να γίνονται (τα μάτια) γουρλωτά χάνοντας τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της φυλής και να αποχαζεύουν; Μη χειρότερα! Τι παράλογοι γίνονται ορισμένοι!
Η Κίνα είναι θαυμαστό και συνάμα ωραίο πράγμα και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς σε Ανατολή και Δύση και εξαιτίας της ιδιόμορφης άποψης που έχει για την τεχνολογία, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση εκεί. Γιατί, μέχρι πριν λίγα χρόνια, είχαμε τη λαθεμένη εντύπωση ότι τεχνολογία είναι μια τοστιέρα που κάνει τοστ, μια ηλεκτρική σκούπα που καθαρίζει το σπίτι, ένας υπολογιστής που διευκολύνει και οργανώνει τη δουλειά μας, ένα ηλεκτρικό σίδερο που βοηθάει τα ρούχα μας να μη φαίνονται σαν να τα πάτησε αφρικανικός ελέφας και πάει λέγοντας. Αμ δε που είναι αυτά τεχνολογία! Οι Κινέζοι πρωτοπορώντας και εδώ καταθέτουν τη δική τους άποψη. Σύμφωνα μ’ αυτούς, λοιπόν, η τεχνολογία πρέπει να είναι πολύ πιο ωφέλιμη για τους ανθρώπους. Έτσι κινεζική τεχνολογία είναι γι αυτούς το ηλεκτρικό σίδερο που θα χαρίσεις στην πεθερά σου κι αυτή θα γίνει παρανάλωμα, τεχνολογία είναι η τοστιέρα που μόλις τη βάζεις στην πρίζα μετατρέπει το σπίτι σε πυροτέχνημα δίνοντας έναν ιδιαίτερα εορταστικό τόνο στο ψήσιμο του τοστ. Τεχνολογία γι αυτούς είναι ο υπολογιστής που θα κάνει τα αρχεία σου αόρατα, ώστε να απλοποιηθεί στο έπακρο η εργασία σου, είναι η ηλεκτρική σκούπα που θα ξεμαλλιάσει το πανάκριβο χαλί σου κάνοντάς το χνουδωτό και απαλό, που θα ξεπατώσει το παρκέ σου από τη ρίζα του καθαρίζοντάς το σε βάθος.
Η Κίνα είναι θαυμαστό και συνάμα ωραίο πράγμα για πολλούς και διαφόρους λόγους! Και για όοοοολους αυτούς τους λόγους και σε αναγνώριση της πολύπλευρης παγκόσμιας προσφοράς της στο σύγχρονο πολιτισμό της δόθηκε το δικαίωμα και η τιμή να οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Τώρα, γιατί ορισμένοι σκέφτονται το μποϊκοτάζ των αγώνων, αυτό είναι περίεργο πράγμα αλλά καθόλου μα καθόλου θαυμαστό και ωραίο, όπως η Κίνα!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωτήρη Κίνα δεν είναι μόνο η εικόνα που θέλουν να μας περάσουν τα media και οι λογής - λογής (α ή β ή γ διαλογής) Έλληνες έμποροι. Πάλι καλά που η Κίνα είναι πολύ μακριά και δεν μπορούμε να κάνουμε εισαγωγή πουλερικών γιατί είμαστε ικανοί να πούμε ότι οι Κινέζικες κότες έχουν μειωμένα γονίδια σε σχέση με τις Ελληνικές κότες!!!

Να τα πάρουμε με τη σειρά:
1) Μονοκαμματική Σοσσιαλιστική Δημοκρατία
Στην Ελλάδα έχουμε Δικομματική Φιλελεύθερη-Σοσσιαλιστική ηγεσία. Πίστεψε με Σωτήρη ότι αν τα κόμματα εξουσίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πας να τα χαρίσεις (όχι να τα πουλήσεις) στους Κινέζους 8Α ΣΕ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
2) Χλευάζεις την συμμετοχή στα κοινά που δεν μπορεί να υπάρξει στην Κίνα.
Στην Ελλάδα η συμμετοχή άσχετων καιροσκόπων συνδικαλιστών εργατοπατέρων ή ακόμα χειρότερα πολιτικών διατήρησε μια δομή κράτους που δεν διαφέρει σε τίποτα από όταν ήταν υποδουλωμένο στους Τούρκους. (Φακελάκια - μίζες - γρηγορόσημα πως τα λενε στα Τουρκικά...μπαχτσίσι νομίζω!)
3) Έγραψες για την συμπεριφορά των Κινέζων στο Θιβέτ
Να ήτανε μόνο οι Κινέζοι...
4) Για τους περιορισμούς στο Διαδίκτυο
Μα αγαπητέ Σωτήρη ας είμαστε ειλικρινείς. Τι εμποδίζει ένα Κινέζο να πάρει το αεροπλάνο να πάει ταξίδι στην Αμερική να σερφάρει από την AOL όπου θέλει και όπως θέλει...
4) Για την Ολυμπιάδα
Ε όχι!!!! έκανε Ολυμπιάδα η Ελλάδα και να μην κάνει η Κίνα...έλεος!

Μπορώ να σου γράψω ένα σκασμό ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ & ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ που χρησιμποιούν τους Κινέζους για να παράγουν προϊόντα που πουλιούνται εκτός Κίνας. Τις προδιαγραφές τις βάζουν οι ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ & ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ όχι οι ΚΙΝΕΖΟΙ! (Δεν συνεχίζω άλλο γιατί το φόρτωσα το σχόλιο μου...)

Σ.Σ.Ορφανάκης

Σωτήρης Π. Ζάχος είπε...

΄Εχω σχολιάσει σε πολλές περιπτώσεις τα εγχώρια κι έχω επισημάνει λάθη και αδυναμίες και ασθένειες κάθε λογής.
Στην Ελλάδα τουλάχιστον έχουμε τη δυνατότητα επιλογής της εξουσίας και βέβαια την πολύ ωραία και θαυμαστή δυνατότητα να διεκδικήσουμε την ψήφο οι ίδιοι, αν οι υπάρχουσες προτάσεις δε μας ικανοποιούν!
Έχουμε τη δυνατότητα να ρίξουμε ψήφο διαμαρτυρίας ή ακόμη και να αναδείξουμε ένα τρίτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ;) σε πολιτική δύναμη ενώ οι Κινέζοι όχι!
Ακόμη και τα αρνητικά του κράτους (Φακελάκια - μίζες - γρηγορόσημα πως τα λενε στα Τουρκικά...μπαχτσίσι νομίζω) έχουμε τη δυνατότητα να τα καταδικάσουμε ή ... να τα αξιοποιήσουμε (διορισμοί, αποσπάσεις, μεταθέσεις και άλλα) ενώ οι Κινέζοι, εκτός μιας κομματικής μειοψηφίας, όχι!
Έναν Κινέζο -εκτός μερικών χιλιάδων από το δις τον εμποδίζει να κάνει οτιδήποτε η ένδεια!

Θεωρώ ότι η τέλεση των Ολυμπιακών στη χώρα μας υπήρξε καταστροφική κι έχω αναφερθεί έντονα και ανοιχτά στο γεγονός.
Θεωρώ ότι όι σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ Κίνας και Δύσης είναι απόρροια οικονομικών συμφερόντων και μόνο αλλά και μια από τις βασικές αιτίες των προβλημάτων που ήδη αντιμετωπίζουν οι δυτικές οικονομίες...

Παρόλ' αυτά η Κίνα παραμένει ωραίο και θαυμαστό πράγμα για μένα!

Ανώνυμος είπε...

καλα τα λες σωτηρη

Ανώνυμος είπε...

Νονη κουμφουκίου=ΕΥΑ ΦΑΜΠΑ

ΘΑ ΜΑΣ ΘΥΜΗΘΕΙΣ!!!!
ΣΩΤΗΡΗ ..ΤΣΕΚΑΡΕ ΤΟ

Σωτήρης Π. Ζάχος είπε...

Α πα πα! Φτυστή! Μη χειρότερα! Η Κομφουκίου έχει δίδυμη αδερφή!
???