Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Η στιγμή του αποχαιρετισμού

Η μέρα φεύγει, η ηρεμία έρχεται.

Και οι τελευταίοι μαθητές έχουν ήδη εγκαταλείψει το φροντιστήριο. Ησυχία μετά από έναν διήμερο πανζουρλισμό.

Η πιο δύσκολη χρονιά φτάνει στο τέλος της.

Μια φουρνιά παιδιών που έχασε σημαντικό χρόνο από την εφηβεία, τις τρέλες που έπρεπε να κάνει, τις εκδρομές που έπρεπε να πάει, τη διασκέδαση που έπρεπε να ζήσει, τις σχέσεις που έπρεπε να αναπτύξει, καλείται από αύριο να ολοκληρώσει έναν αγώνα, να ολοκληρώσει μια περίοδο της ζωής της, η οποία δεν συνοδεύτηκε από τις καλύτερες συνθήκες.

Μετά από δυο χρόνια απομόνωσης, μακριά από φίλους, μακριά από το σχολείο, μακριά από την καθημερινότητα που θεωρούσαμε δεδομένη, τα παιδιά κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε ρυθμούς που δεν είχαν ζήσει στη λυκειακή ζωή τους,  κουβαλώντας στους ώμους τους μια, έτσι κι αλλιώς, πρωτόγνωρη και εξαιρετικά πιεστική κατάσταση. Την προετοιμασία για τις Πανελλαδικές.

Μετά από δυο, περίπου, χρόνια αναστάτωσης έπρεπε να βρουν τα πατήματά τους, να οργανώσουν τη δουλειά τους, να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Και οι περισσότεροι φαίνεται ότι τα κατάφεραν.

Ήδη θαυμάζω τα συγκεκριμένα παιδιά. Και θα συνεχίσω να τα θαυμάζω ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

Ήδη έδωσαν έναν εκπληκτικό και δύσκολο αγώνα, κάποιοι έχοντας δίπλα τους γονείς τους, κάποιοι μόνοι τους.

Αυτά τα παιδιά, στα μάτια μου, τα έχουν καταφέρει ήδη και είναι έτοιμα να καταφέρουν ακόμη περισσότερα στη ζωή τους.

Τελευταία μέρα και τα χαμόγελα στα εφηβικά πρόσωπα, η διάθεση για χιούμορ, η ψυχραιμία απέναντι στην αυριανή μέρα, οι ζεστές αγκαλιές, τα υπέροχα λόγια τους, ήταν αρκετά για να με γεμίσουν αισιοδοξία και να μου δώσουν την πίστη ότι αυτά τα παιδιά θα είναι νικητές σε ό,τι κι αν αποφασίσουν να κάνουν.

Τα ίδια δεν δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει τι έχουν καταφέρει. Εγώ, όμως, ξέρω κι αναγνωρίζω τη δύναμή τους, τα ψυχικά αποθέματά τους κι αυτό μου δίνει κι εμένα δύναμη, κουράγιο να συνεχίσω να δίνω την ψυχή μου για κάθε νέα γενιά!!!

Καλή τύχη, παιδιά!!!

Η ζωή σας μόλις ξεκινάει!

Σας ευχαριστώ για όλα!!!🥰

Δεν υπάρχουν σχόλια: