Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Ιστορίες καθυστερημένων

Τρία απανωτά διαγωνίσματα. Σάββατο, 16:00. Κυριακή, 10:30. Δευτέρα, 10:00. Τρεις διαφορετικές μέρες. Τρεις διαφορετικές ώρες. Ένα κοινό στοιχείο. Οι καθυστερημένοι.

Η ανακοίνωση σαφέστατη: Πέντε, δέκα λεπτά νωρίτερα να είστε στις αίθουσες, ώστε να αρχίσουμε κανονικά. Και, επειδή είμαστε βετεράνοι και τα έχουμε δει όλα και μάλιστα επανειλημμένως, στείλαμε και μια έξτρα ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -τα οποία φημολογείται ότι οι έφηβοι χειρίζονται με άνεση- με την οποία υπενθυμίζαμε τις ώρες προσέλευσης και έναρξης.

Τι τα θες; Το αποτέλεσμα αναμενόμενο. Η πλειονότητα των μαθητών στην ώρα της. Μια φρικαλέα μειονότητα, όμως, όχι. Και η έκπληξη δεν βρίσκεται σε αυτό. Άρα η έκπληξη βρίσκεται αλλού και δεν χρειάζεται να αναζητήσετε πού. Αν κάνετε λίγη υπομονή, θα σας το πω εγώ.

Η έκπληξη βρίσκεται στην αντίδραση των καθυστερημένων. Στην παρατήρηση ότι είναι... καθυστερημένοι όλοι αντέδρασαν (δεν είναι η πρώτη φορά) με τον ίδιο ανόητο, βλακώδη, χαζό τρόπο: "Ε κύριεεε, πώς κάνετε έτσι, πέντε λεπτά άργησααα". 

Στην παρατήρηση ότι το ζήτημα δεν είναι το ένα, τα δύο, τα τρία..., λεπτά της καθυστέρησης αλλά αυτή καθαυτή η αργοπορία, ο/η/το καθυστερημένος/η/ο κοίταζε σαν χάνος. Αδυνατούσαν να αντιληφθούν ότι η αδικαιολόγητη αργοπορία -ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκειά της- είναι... αργοπορία, καθυστέρηση, άφιξη μετά τον καθορισμένο χρόνο και δείγμα ανωριμότητας, αδυναμίας προγραμματισμού, έλλειψης σεβασμού σε εκείνους που ήταν στην ώρα τους, έλλειψης κοινωνικότητας, αγένειας. Με απλά λόγια, είναι απόδειξη μη συγκροτημένης προσωπικότητας.

Και πώς να εξηγήσεις στους καθυστερημένους ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση, μικρή ή μεγάλη, δεν είναι κάτι χαριτωμένο, δεν είναι κάτι αποδεκτό; Αντίθετα, είναι κάτι βδελυρό και τρισάθλιο και, όταν γίνεται κατ΄ επανάληψη, είναι λόγος απόρριψης, υποτίμησης, έλλειψης εμπιστοσύνης και, στη μελλοντική ζωή τους, απόλυσης.

Ό,τι και να τους πεις, βέβαια, οι καθυστερημένοι θα συνεχίσουν να αργοπορούν και, όταν η αργοπορία τους επιφέρει κυρώσεις, θα εξανίστανται και θα θεωρούν ότι αδικούνται, ότι το σύστημα τα έχει βάλει μαζί τους, ότι ο εργοδότης είναι σατράπης, ότι ο περίγυρος τους φθονεί και τους περιθωριοποιεί αδικαιολόγητα. Θα διεκδικούν το δικαίωμά τους να αργοπορούν θεωρώντας ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους και ότι οι υπόλοιποι θα πρέπει να ανέχονται τη συμπεριφορά τους.

Αλλά δεν είναι έτσι. Γιατί, καλοί μου καθυστερημένοι, ο κόσμος λειτουργεί και χωρίς εσάς και μάλιστα λειτουργεί πολύ καλύτερα. Δεν έχει ανάγκη από αξιολύπητους καθυστερημένους. Ανάγκη από λαγούς έχει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: