![]() |
Ο καθεδρικός του Φράιμπουργκ |
Από την Κολμάρ έπρεπε να φτάσουμε στο Μόναχο, το οποίο αποτελούσε και το σημείο της αναχώρησής μας και της επιστροφής στα πάτρια εδάφη. Μετά από τις σχετικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις, αποφασίσαμε τη διαδρομή που θα ακολουθούσαμε, με γνώμονα να επισκεφτούμε, να δούμε κι άλλες περιοχές, να χορτάσουμε την ακόρεστη όρεξή μας για νέες εμπειρίες και εικόνες. Βάλαμε, λοιπόν, κάτω τους ψηφιακούς χάρτες μας και το GPS αποφάνθηκε ότι έπρεπε να διασχίσουμε περίπου τετρακόσια χιλιόμετρα μέχρι τον τελικό προορισμό μας, περνώντας από το Φράιμπουργκ και το Λιντάου, τα οποία και θα αποτελούσαν τις ενδιάμεσες στάσεις μας.
Μετά από ένα ωριαίο, σχεδόν, ταξίδι και χωρίς -και πάλι- να αντιληφθούμε ότι διασχίσαμε εθνικά σύνορα, φτάσαμε στο Φράιμπουργκ, την πιο "πράσινη" και ηλιόλουστη πόλη της Γερμανίας! Μια πόλη, δίπλα στον Μέλανα Δρυμό, με πληθυσμό 220.000 κατοίκων, στην οποία άφησε την τελευταία πνοή του ο Νίκος Καζαντζάκης. Ο χαρακτηρισμός της ως της "πιο πράσινης πόλης της Γερμανίας" οφείλεται όχι στον όγκο του πράσινου (το οποίο, πάντως, διαθέτει σε χορταστικές δόσεις) αλλά στις πράσινες πρακτικές που εφαρμόζει στην καθημερινότητά της (μετακινήσεις, ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων κ.λ.π.) και οι οποίες έχουν μειώσει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της. Όσα είδαμε μας αποζημίωσαν στο έπακρο και μας έπεισαν ότι άξιζε η επίσκεψή μας σε αυτήν.
Μια βόλτα στην πλατεία του καθεδρικού χορταίνει τις αισθήσεις και την πείνα του επισκέπτη |
Το νερό και το πράσινο δεν λείπουν ούτε από το Φράιμπουργκ |
Ιστορικά κτήρια, μουσεία, γραφικά σοκάκια, μικρά ρυάκια και κανάλια. Η παλιά πόλη με τα μεσαιωνικά κτήριά της, τον επιβλητικό καθεδρικό ναό (Münster), ο οποίος έμεινε ανέπαφος από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, την πλακόστρωτη πλατεία, η οποία φιλοξενεί, σε καθημερινή βάση, μια υπαίθρια αγορά με πάγκους που προσφέρουν εδέσματα κάθε είδους, τα μικρά κανάλια που τη διασχίζουν και τα οποία τροφοδοτούνται από τον ποταμό Dreisam, είναι αδύνατον να μην προκαλέσει τον θαυμασμό και του πιο δύσκολου ταξιδιώτη.
Φύγαμε από την πόλη -με την αίσθηση ότι δεν τη χορτάσαμε- και αφεθήκαμε στις οδηγίες του GPS, το οποίο ανέλαβε να μας οδηγήσει στη λίμνη της Κωνσταντίας και το Λιντάου.
Μετά από ένα άνετο ταξίδι φτάσαμε στο όμορφο θέρετρο, το οποίο είναι σημείο συνάντησης των συνόρων τριών χωρών -Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία. Ωραία γειτονιά! Κάτι σαν το ελληνικό τριεθνές στις Πρέσπες, όπου η χώρα μας συναντιέται με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία. Εντάξει, διαφέρει λίιιγο το επίπεδο ανάπτυξης και η ποιότητα της κουλτούρας των κατοίκων τους αλλά ως παράδειγμα θεωρώ ότι κατέστησε κατανοητή τη θέση του Λιντάου και της λίμνης της Κωνσταντίας.
Η είσοδος του λιμανιού του Λιντάου |
Ο πύργος Mangenturm |
Οι κάτοικοι του Μονάχου χαίρονται τα καταπράσινα πάρκα στο κέντρο της πόλης |
![]() |
Το Δημαρχείο του Μονάχου (Neues Rathaus) |
![]() |
Το ρολόι του Δημαρχείου (Glockenspiel) και οι φιγούρες του σε δράση |
-The end-