Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Τέσσερις γάμοι και μία κηδεία

Γνωρίζετε τον Στηβ Βόσνιακ; Και να μην τον γνωρίζετε, μην ανησυχείτε. Θα βοηθήσω και τους πιο αδαείς να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Και μην αρχίσετε, τώρα, τα "τι καλόοος" και "τι γλυκούληηης". Τα ξέρω και τα ακούω συνεχώς. Έτσι με έκανε ο Θεός. Προσωπικά δεν πάσχισα καθόλου να αποκτήσω αυτά τα υπέροχα γνωρίσματα. 

Λοιπόν, ο Στηβ, περί ου ο λόγος (ο υπολογιστής μου δεν διαθέτει πρόγραμμα για πνεύματα και περισπωμένες και υπογεγραμμένες και ό,τι άλλο θα καθιστούσε τη φράση ανθρώπινα αποδεκτή), είναι ο συνιδρυτής της Apple. Οι άλλοι συνιδρυτές είναι οι Στηβ Τζομπς και Ρόναλντ Γουέιν, οι οποίοι δεν θα μας απασχολήσουν στο συγκεκριμένο κείμενο.

Ο Στηβ Βόσνιακ, 73 ετών σήμερα, μιλώντας στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Μπόλντερ, την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσα σε άλλα και πολύ ενδιαφέροντα είπε και το εξής για τον τρόπο διαπαιδαγώγησής του: «Οι γονείς μου με άφησαν να ακολουθήσω την καρδιά μου. Όταν θέλεις πραγματικά κάτι, αγαπάς κάτι και είναι το πάθος σου, θα πρέπει να έχεις τους γονείς σου να σε υποστηρίζουν να πας προς αυτή την κατεύθυνση. Χωρίς να σου πω, "Όχι. Θα πρέπει να μελετήσεις αυτό, πρέπει να πας σε αυτό το σχολείο"».

Μάλιστα! Τα διαβάζω όλα αυτά και σκέφτομαι: Τι καλά, πόσο, μα πόσο, απλό είναι το μυστικό της επιτυχίας; Θαυμάσια. Βέβαια, μπαίνω σε δεύτερες σκέψεις και αρχίζω να ψάχνω τη βιογραφία του Στηβός (γενική του Στηβ) και ένα σοκ το παθαίνω. Πράγματι, ο Στηβάκος (υποκοριστικό του Στηβ) συνίδρυσε μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εταιρείες της εποχής μας. Η συμβολή της Apple στην εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και, γενικότερα, της αντίληψης που έχουμε για τον κόσμο, του τρόπου που επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε ή διασκεδάζουμε υπήρξε καθοριστική. Πρόκειται για έναν κολοσσό, η αξία του οποίου αποτιμάται σε κάποια τρις δολάρια. Ο ίδιος ο Στηβ είναι εκατομμυριούχος. Το ξέρετε, άλλωστε, όλοι εσείς που χρυσοπληρώσατε το iphone σας, "γιατί έχει καλή κάμερααα" και, μάλλον, εξυπηρετεί τη ματαιοδοξία σας. Με λίγα λόγια και σταράτα, ο Στηβ της ιστορίας μας είναι επιτυχημένος, σύμφωνα με τα κριτήρια της εποχής.

Είναι, όμως, ο Στηβ και κάθε εκατομμυριούχος Στηβ ευτυχισμένος; Συνεχίζοντας να μελετώ τη βιογραφία του διαβάζω ότι αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο, ότι μετά την Apple από την οποία απομακρύνθηκε (μάλλον, τον απομάκρυναν), ίδρυσε κάποιες ακόμη εταιρείες, οι οποίες δεν πήγαν ιδιαίτερα καλά (έκλεισαν σε σύντομο διάστημα) και ότι έχει κάνει τέσσερις (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) γάμους. Ωραία.

Συμπεραίνω ότι ο πρωταγωνιστής μας θεωρείται επιτυχημένος, επειδή τα κονόμησε τρελά. Είναι η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου. Ξεκίνησε, άλλωστε, μαζί με τον Τζομπς σε ένα γκαράζ (πόσο αμερικανικό;) και "κατέκτησε τον κόσμο". Είναι πολύ περίεργο αυτό με τα αμερικανικά γκαράζ και κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλυθεί περαιτέρω η επιρροή τους στην πορεία της ανθρωπότητας. Όμως, το να αποβληθεί κάποιος από πανεπιστήμιο, το οποίο χρυσοπληρώνει, δεν είναι απλό πράγμα. Κάτι δείχνει για ζητήματα προσαρμογής, κοινωνικής συμπεριφοράς και άλλα. Κι άντε να σε διώξουν επειδή κατέλαβες και κατέστρεψες χώρους του πανεπιστημίου, επειδή έχτισες έναν πρύτανη στο γραφείο του, επειδή τραμπούκισες κάποιον άλλον, αλλά, αν δεν το έκανες αυτό -και ο Στηβ δεν το έκανε- θα πρέπει να έκανες κάτι ιδιαίτερα μη αποδεκτό από την κοινότητα. Από την άλλη, τέσσερις (4) γάμοι; Ε, δεν είναι και λίγοι. Κι αυτό σημαίνει κάτι. Μάλλον, σημαίνει πολλά. Σημαίνει κάτι για τις κοινωνικές επιλογές, σημαίνει κάτι για τη συντροφικότητα, σημαίνει για την αντίληψη περί οικογένειας, σημαίνει κάτι για τη δέσμευση, σημαίνει για τη σταθερότητα, σημαίνει κάτι για τη δομή του χαρακτήρα, σημαίνει, τέλος πάντων, κάτι για πολλά πράγματα.

Το ξανασκέφτομαι. Ο Στηβ έχει, πράγματι, πετύχει κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, επειδή κέρδισε πολλά χρήματα, εξαιτίας της πρωτοποριακής σκέψης του. Έχει πετύχει με οικονομικά κριτήρια αλλά και τα στερεότυπα της εποχής (ευτυχία = χρήμα). Όμως, αυτό απέχει πολύ από την επιτυχία και, ίσως την ευτυχία, με κοινωνικά κριτήρια. 

Μπορεί, λοιπόν, η απόλυτη ελευθερία από τους γονείς προς τα παιδιά τους να είναι αναγκαία και να συμβάλλει στην οικονομική επιτυχία τους. Είναι αδιανόητο οι γονείς να παρεμβαίνουν αυταρχικά στη ζωή και τις επαγγελματικές επιλογές της νέας γενιάς. Μια, πραγματικά, ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή, όμως, προϋποθέτει κι άλλα. Ενδιαφέρον, δομή, καθοδήγηση, αγάπη,... από την οικογένεια είναι εξίσου -και περισσότερο- σημαντικά για μια ισορροπημένη προσωπικότητα και ζωή.

Καταλήγω στο ότι το χρήμα χρειάζεται. Κάνει τη ζωή πιο εύκολη, προσδίδει ηρεμία, ασφάλεια, αισιοδοξία. Αλλά το χρήμα δεν αγοράζει τα πάντα. Δείτε τον Στηβ. Τέσσερις γάμοι!!! Τουλάχιστον θα είναι πιο σταθερός σε άλλα. Για παράδειγμα, θα κάνει σίγουρα μία και μόνο κηδεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: