Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Coolcation III (Μπάντεν Μπάντεν)

Αριστοκρατική ομορφιά
και πολυτέλεια
Πήραμε τον δρόμο, αφήνοντας πίσω μας τη μαγευτική Χαϊδελβέργη.
Επόμενη στάση: Μπάντεν Μπάντεν.

Στη διαδρομή -ανάμεσα σε πυκνά, καταπράσινα και, κατά έναν περίεργο τρόπο, φροντισμένα(;) δάση, όπως και σε κάθε άλλη διαδρομή που κάναμε- συναντήσαμε λιακάδα, συννεφιά, ψιλόβροχο, μπόρα. Χιόνι δεν είδαμε. 
Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός δεν υπήρξε διόλου βαρετός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας.

Νιώσαμε, για μια ακόμη φορά, άξεστοι, όταν στο άκουσμα μιας σειρήνας και ενώ βρισκόμασταν σε μποτιλιάρισμα -λόγω έργων οδοποιίας, το σύνολο των οδηγών παραμέρισε τα αυτοκίνητα ταχύτατα, με έναν τρόπο μαγικό και τελείως φυσικό, ώστε να διευκολύνει το πέρασμα ενός, όπως είδαμε, περιπολικού. Εικόνα τόσο ξένη για εμάς, τους χωρικούς της Ευρώπης. 
Τι πίκρα και πάλι!
Τελικά, αυτοί οι πλούσιοι
του παρελθόντος είχαν γούστο και...
γούστα

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ολιγόωρη, δυστυχώς, στάση στο αριστοκρατικό Μπάντεν Μπάντεν. 
Γιατί δυστυχώς; 

Ευτυχώς, τα καταστήματα
ήταν κλειστά!
Μα γιατί στη συγκεκριμένη λουτρόπολη αξίζει να αφιερώσει κανείς περισσότερο χρόνο. Με 55.000, περίπου, κατοίκους, χαρακτηρισμένη ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, σημείο αναφοράς και θερινός προορισμός της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας του 19ου αιώνα, με το πιο όμορφο καζίνο του κόσμου (σύμφωνα με τη Μαρλέν Ντίτριχ), με ένα υπέροχο θέατρο, με τη μεγαλύτερη στη Γερμανία αίθουσα για συναυλίες συμφωνικής μουσικής και όπερα, με μουσείο Faberge, με άλλο μουσείο φορτωμένο με έργα διάσημων εικαστικών (Πικάσο, Bansky,...), γεμάτη πάρκα και άρα πράσινο, με καλαίσθητα εμπορικά (με τιμές που ζαλίζουν), με θεραπευτικά λουτρά, με καταπράσινες διαδρομές για περίπατο, με ζαχαροπλαστεία που δεν αφήνουν και τον πιο συγκρατημένο επισκέπτη να αγιάσει, με..., με..., με... . Ατελείωτα "με".
Το "δυστυχώς", λοιπόν, απόλυτα δικαιολογημένο.

Το γεγονός ότι ο Γιοχάνες Μπράμς στα εννέα καλοκαίρια του στο Μπάντεν Μπάντεν συνέθεσε κάποια από τα σημαντικότερα έργα του δεν είναι καθόλου τυχαίο με τόσα "με"!!! Ομορφιά, τάξη, αισθητική, Τέχνη, όλα μαζεμένα σε μια μικρή πόλη.

Ακόμη και σήμερα, η πόλη αποτελεί πόλο έλξης ευκατάστατων ανθρώπων, από κάθε σημείο του κόσμου, γεγονός που μαρτυρούσαν τόσο τα (πολλά) πολυτελή αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους, όσο και ο μεγάλος αριθμός πολυτελέστατων, "φιρμάτων" και πανάκριβων καταστημάτων, τα οποία στριμώχνονταν σε αρχοντικά κτήρια.

Ο καφές και το γλυκό μας (όχι μόνο ένα, τελικά) συνοδεύτηκαν από τους μαγικούς και χαρούμενους ήχους μιας ορχήστρας κλασικής μουσικής, η οποία, σε μια πλατεία της πόλης μάγεψε κατοίκους και επισκέπτες.

Το πράσινο και τα νερά δεν λείπουν
από το Μπάντεν 
Μπάντεν 





Δέντρα σε κάθε πεζόδρομο


Δάσος και πάρκο στο κέντρο
της πόλης

"Μετά από 10' ξεχνάς τον χρόνο, μετά από 20' ξεχνάς τον κόσμο" είχε πει ο Μαρκ Τουαίν για την εμπειρία του από τη λουτρόπολη του Μπάντεν Μπάντεν. Αυτό νιώσαμε κι εμείς αλλά ο χρόνος υπήρξε αμείλικτος μαζί μας. 
Έπρεπε να εγκαταλείψουμε όλη αυτή την ομορφιά με ένα αίσθημα ανικανοποίητου. Ήταν τόσα πολλά αυτά που μπορούσαμε να δούμε ακόμη. 

Θέλω, όμως, πάντα να βλέπω την αισιόδοξη πλευρά. Τα χρόνια περνάνε και σε λίγο θα χρειάζομαι... λουτρά. Ε, λοιπόν, είναι σίγουρο ότι θα προτιμήσω το Μπάντεν Μπάντεν από τα λουτρά Σμοκόβου!

Ευγενικοί άνθρωποι, όπου κι αν βρεθήκαμε

Αργά το απόγευμα -το ευτύχημα ήταν ότι η μέρα είχε μεγάλη διάρκεια, ξεκινήσαμε τόσο γεμάτοι από εικόνες αλλά και γεύσεις για τον επόμενο προορισμό μας...





Δεν υπάρχουν σχόλια: