Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Coolcation* (Μόναχο - Άουγκσμπουργκ)

Έτσι κι αλλιώς, δεν υπήρξα ποτέ αυτό που λένε "εραστής της θάλασσας". Δεν λέω, ωραία είναι και η θάλασσα αλλά υπάρχουν μερικά πολύ ενοχλητικά πράγματα σε αυτή. Το νερό, η αλμύρα, η άμμος, η φρικαλέα ζέστη, τα πετραδάκια και, φυσικά, οι -πολλοί- άνθρωποι.

Οπότε και δεν θα μπορούσα παρά να είμαι από τους πρώτους οπαδούς της νέας τάσης που αναδύεται, εξαπλώνεται δυναμικά και θέλει διακοπές σε μέρη δροσερά, μακριά από πολυσύχναστους προορισμούς.
Κάπως έτσι και με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίστηκε ο φετινός προορισμός.

Η πτήση ήταν προγραμματισμένη για τις 6 π.μ.. Βάρβαρη ώρα αλλά, όταν πρόκειται να ξυπνήσω για διακοπές, είμαι έτοιμος για μικρές υποχωρήσεις. Το ξυπνητήρι ρυθμίστηκε και οδηγήθηκα στο κρεβάτι νωρίς νωρίς, ώστε να είμαι φρέσκος και ζωηρός το επόμενο πρωί. 
Αυτό, βέβαια, σχεδίαζα εγώ, κάποιος άλλος, όμως, τα σχεδίαζε διαφορετικά. Γύρω στη 1 π.μ. μια ενοχλητική φασαρία και μια αδικαιολόγητη κινητικότητα κατέκλυσαν τον χώρο, διαταράσσοντας τη νυχτερινή ηρεμία και την προσπάθεια να κοιμηθώ, εν μέσω καύσωνα.
Άντεξα για λίγο και γύρω στις 1:30 σηκώθηκα και έφτιαξα το αφέψημά μου με τα βλέφαρα πιο βαριά και από τις μπάρες που σηκώνουν οι αρσιβαρίστες. 
Και τότε η Ζέτα (ο άλλος που έγραφα παραπάνω) με πλησίασε για να με ρωτήσει: "Μήπως να φεύγαμε για το αεροδρόμιο";
Απάντησα με ένα κοφτό και αποφασιστικό "ΟΧΙ" και κάπως έτσι... βρεθήκαμε στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" γύρω στις 3 π.μ.

Η πτήση, παρότι εμείς φτάσαμε στον αερολιμένα τα παράωρα (και χωρίς να κερδίσουμε βραβείο καλύτερου επιβάτη), έφυγε στην ώρα της και χωρίς άλλα απρόοπτα προσγειωθήκαμε στο Μόναχο κανονικά.

Επιβιβαστήκαμε στο αυτοκίνητο και πήραμε τον δρόμο για τη Χαϊδελβέργη. 
Η διάθεση της παρέας για καφέ μάς οδήγησε σε μια μικρή παράκαμψη, οπότε στους προαποφασισμένους προορισμούς μας προσθέσαμε έναν ακόμη, το Άουγκσμπουργκ,
Άουγκσμπουργκ

μια πόλη 300.000 περίπου κατοίκων, της νότιο-κεντρικής Γερμανίας. 
Τα πολλά πάρκινγκ -κοινό στοιχείο όλων των πόλεων και χωριών που επισκεφθήκαμε- μάς διευκόλυναν και περιόρισαν τον χρόνο αναζήτησης χώρου στάθμευσης. 
Μας υποδέχτηκε μια πόλη σύγχρονη με εμφανή τα στοιχεία του παρελθόντος της, μια πόλη καθαρή, λαμπερή, φιλική στους πεζούς και τους ποδηλάτες, δροσερή. Μεγάλοι και ήσυχοι πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι παντού, πλατείες με σιντριβάνια, φούρνοι από τους οποίους ξεχύνονταν μυρωδιές από τα φρέσκα εδέσματα που, ήδη, στόλιζαν τις βιτρίνες τους και, βέβαια, πολλά, συμπαθέστατα καφέ με ευγενέστατους και εξυπηρετικούς υπαλλήλους.
Οι πρωινοί θαμώνες είχαν καταλάβει τις καλύτερες θέσεις. Κι εμείς, όμως, δεν δυσκολευτήκαμε πολύ, αφού μια παρέα μάς προσκάλεσε στα ελληνικά: "Ελάτε να καθίσετε εδώ. Εμείς σε λίγο φεύγουμε"!!! 
Μμμμμ!

Αυτή η πρώτη στάση μας στάθηκε ικανή να καταρρίψει αρκετά από τα στερεότυπα για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και τους κατοίκους τους. Οι άνθρωποι, τελικά, βγαίνουν για καφέ, χαίρονται τις -όλο και περισσότερες πλέον- ηλιόλουστες μέρες, γελάνε πολύ, διασκεδάζουν. Τα καφέ τους είναι φροντισμένα, καθαρά και προσφέρουν άπειρες γευστικές επιλογές στους πελάτες τους. Εκεί που έχουν ένα πρόβλημα είναι στον καφέ και τι εννοούν σαν τέτοιον. Η πρώτη, θετική, εντύπωση που αποκομίσαμε από τον καφέ που δοκιμάσαμε στο Άουγκσμπουργκ διαψεύστηκε, στις περισσότερες περιπτώσεις, αργότερα. Κι ενώ αυτός ο πρώτος καφές ταυτιζόταν με τα ελληνικά πρότυπά μας, οι "καφέδες" που δοκιμάσαμε στη συνέχεια υπήρξαν, μάλλον, απογοητευτικοί. Γούστα είναι αυτά. 

Η βόλτα που ακολούθησε στην πόλη μάς άφησε γεύση... ευρωπαϊκή. Τάξη, ηρεμία, οδηγοί που σέβονται τους πεζούς, όμορφα κτήρια, φροντισμένοι κήποι, πολύχρωμες πρασιές παντού. Τα πάντα απέπνεαν μια αίσθηση σεβασμού στον κάτοικο της πόλης αλλά και τον επισκέπτη της. Σεβασμός στον άνθρωπο.

Επιστρέψαμε στο πάρκινγκ με τις καλύτερες εντυπώσεις. 
Το ταξίδι μας ξεκινούσε με τις καλύτερες προοπτικές!





Rathaus Άουγκσμπουργκ


* Το coolcation είναι όρος που συνδυάζει τις λέξεις "cool" (δροσερός) και "vacation" (διακοπές). Αναφέρεται σε μια νέα τάση στον τουρισμό που έχει αναδυθεί, κυρίως, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των αυξανόμενων θερμοκρασιών σε πολλούς παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς. Το coolcation είναι, με λίγα λόγια, η αναζήτηση διακοπών σε πιο δροσερούς προορισμούς.


Η συνέχεια στο επόμενο...



Δεν υπάρχουν σχόλια: